Hlavní obsah

Japonské firmy jdou do výroby velkých LCD televizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská Toshiba společně s firmou Matsushita, která vyrábí elektroniku pod značkou Panasonic, spojí své síly při výrobě velkých televizních obrazovek z tekutých krystalů. Společný podnik Toshiba Matsushita Display Technology Co., který bude sídlit v Japonsku, vyrobí první velké LCD televize začátkem příštího roku.

Foto: Stanislava Dvořáková

Historii připomíná nápis v mramor vtesaný.

Článek

Velké LCD displeje určené pro televize budou mít úhlopříčku 32 palců, tedy 81 centimetrů. Společný podnik jich hodlá vyrobit několik tisíc měsíčně. Při výrobě bude použita nová technologie Optically Compensated Bend, která vyrovnává lom světla a rozšiřuje zorný úhel pro sledování obrazovky. Technologie také zrychluje přenos obrazu.

Hitachi se soustředí na malá zařízení

Obě firmy již společně vyrábějí ploché televizory, ale ve společném podniku ještě s Hitachi. Jeho celková investice dosáhne 110 miliard jenů, tedy téměř miliardu dolarů. Mluvčí společného podniku s Hitachi dodal, že se firma bude soustředit spíše na malé obrazovky pro mobilní telefony, navigační systémy do automobilů a pro mobilní přehrávače disků DVD.

Analytici očekávají, že tržby světového trhu s plochými televizemi dosáhnou v roce 2008 97 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek loňských tržeb, které činily necelých 43 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám