Hlavní obsah

Jaký je mobilní telefon Sony Ericsson T68i?

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Mobilní telefon Sony Ericsson T68i sice již nepatří mezi žhavé novinky, ale přesto ani dnes neztrácí na eleganci a svými funkcemi snese srovnání se současnými novinkami. A proto jsme ho také podrobili redakčnímu testu.

Foto: Pavel Kalina

Ředitelka muzea v Čáslavi a malíř Zdeněk Sejček

Článek

Vzhled a zpracování

Telefon na první pohled upoutá elegantním a reprezentativním vzhledem a nikdo tudíž nebude pochybovat o tom, do jaké třídy patří. Nejpůsobivěji vypadá ve tmě, kde vynikne kontrastní barevný displej a modré podsvícení klávesnice. Pouze tlačítka YES a NO jsou podsvíceny bíle. Se svými rozměry 100x48x20 mm telefon také dobře padne do ruky.

Displej a ovládání

Sony Ericsson T68i vychází z předchozího modelu T68m, který patřil mezi první mobilní telefony s barevným displejem na evropském trhu (pomineme-li starší Siemensy). A právě displej patří mezi velké přednosti tohoto telefonu. Nabízí sice jen 256 barev, ale zato je při zapnutém podsvícení velice jasný a kontrastní. Bohužel to přestává platit na přímém slunci, kdy displej znatelně ztrácí na čitelnosti. Rozlišení displeje činí 101x80 bodů, díky čemuž se na něj vejde až osm řádků textu. Pochvalu si zaslouží využití displeje, které je u T68i opravdu příkladné a narozdíl od některých jiných telefonů se tak na displeji vždy zobrazuje maximum možných informací.

Ovládání telefonu je s menšími obměnami podobné jako u starších Ericssonů, avšak doplněné čtyřsměrovým joystickem (jehož stisknutím potvrzujete volbu), který umožňuje příjemnější a také rychlejší ovládání telefonu než kurzorové klávesy. Samotný pohyb v menu je (s výjimkou práce v organizéru) dostatečně rychlý. To však již neplatí o psaní textových zpráv. I s nejnovějším firmwarem (a vypnuté diakritice) je psaní textovek tou největší slabinou tohoto telefonu. Sice je zde oproti starším Ericssonům znát pokrok, ale uživatelé zvyklí na rychlé psaní na Siemensu či Nokii budou zklamáni. Pochvalu si zaslouží možnost vytváření vlastních šablon sms zpráv.

Ovládání telefonu si sami můžete vyzkoušet na stránkách Sony Ericssonu v sekci "Try the phone".

Funkce

Vícepoložkový telefonní seznam pojme 510 záznamů a telefon dále umožňuje k jednotlivým číslům ze seznamu přiřadit vlastní vyzvánění nebo obrázek. K jednotlivým kontaktům můžete přiřadit až pět telefonních čísel a e-mailovou adresu. Bohužel citelně chybí možnost zápisu poštovní adresy. Samozřejmostí je hlasové vytáčení i ovládání telefonu.

Velmi kvalitně je u Ericssonu tradičně zpracován organizér obsahující kalendář s denním, týdenním a měsíčním pohledem. Popis jednotlivých událostí může být dostatečně dlouhý a u každé události je možné nastavit její připomenutí. Nechybí funkce pro zapisování úkolů a poznámek. Dobrý je i budík umožňující nadefinování dnů, ve kterých se má aktivovat (např. pouze v pracovní dny). Pod organizérem se dále nachází kalkulačka, stopky, odpočítávání a paměť pro ukládání vašich hesel. Nechybí ani kvalitní hlasový zápisník s možností nahrávání probíhajícího hovoru.

Funkční nabídka telefonu je skutečně velice rozsáhlá a dále zahrnuje např. profily, e-mailového klienta, paměť na textové zprávy v telefonu, 18 vyzváněcích melodií s možností složení vlastních v integrovaném skladateli, podporu MMS, vibrační vyzvánění, automatický zámek klávesnice, minutové pípání a osm her. Chybí snad jen hlasité handsfree a podpora Javy. 

Datové přenosy

Telefon jistě uspokojí i velmi náročné uživatele, kteří mobilní telefon používají také pro přístup na internet, ať už z klasického nebo kapesního počítače. Sony Ericsson T68i zvládá jak HSCSD, tak i GPRS (4+1) a pro připojení lze využít kromě klasického datového kabelu také infračervený port nebo dokonce Bluetooth.

Na dodávaném CD najdete také software umožňující správu telefonu přímo z počítače včetně programu pro synchronizaci kontaktů a kalendáře s MS Outlookem, která funguje velmi dobře. 

Výdrž telefonu

Sony Ericsson T68i je standardně vybaven Li-Polymerovou baterií o kapacitě 700 mAh, která podle našich testů vydrží přibližně něco přes čtyři dny při střídmém telefonování a vypínání telefonu na noc. Nejvíce přitom spotřebovává energii barevný displej. Stejně jako u starších Ericssonů i u tohoto telefonu stačí stisknout boční tlačítko a okamžitě se dozvíte, kolik hodin hovoru či pohotovosti vám ještě zbývá. S dlouhodobějším používáním telefonu by se tyto údaje měly zpřesňovat.

Hodnocení

Ericsson T68i stále patří na vrchol současné nabídky a nabízí řadu pokročilých funkcí v elegantním designu stylového telefonu. Jediným podstatným nedostatkem je ne zcela přesvědčivá rychlost při psaní textových zpráv. Telefon je o to více atraktivní, že jej řada internetových obchodů nyní nabízí za velice příznivou cenu pohybující se znatelně pod hranicí deset tisíc korun.

Sony Ericsson T68i

Technické parametry:

Technické parametry:Rozměry: 100x48x20 mm

Technické parametry:Rozměry: 100x48x20 mmHmotnost: 84 g

Technické parametry:Rozměry: 100x48x20 mmHmotnost: 84 gPohotovost: 390 h

Technické parametry:Rozměry: 100x48x20 mmHmotnost: 84 gPohotovost: 390 hDoba hovoru: 12 h

Technické parametry:Rozměry: 100x48x20 mmHmotnost: 84 gPohotovost: 390 hDoba hovoru: 12 hGSM: 900/1800/1900 MHz

Funkce: Bluetooth, infraport, WAP, e-mailový klient, GPRS, HSCSD, barevný displej, joystick, organizér...

Výhody:

Výhody:- barevný a přehledný displej

Výhody:- barevný a přehledný displej- elegantní design

Výhody:- barevný a přehledný displej- elegantní design- množství funkcí

- Bluetooth

Nevýhody:

Nevýhody:- pomalé psaní SMS

- špatně čitelný displej na přímém slunci

Reklama

Výběr článků

Načítám