Hlavní obsah

Itálie pokutovala Amazon a Apple kvůli porušení pravidel hospodářské soutěže

– Milán

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je podle médií porušení pravidel hospodářské soutěže omezením přístupu některých prodejců výrobků Apple na platformu Amazonu. Oba podniky uvedly, že se proti rozhodnutí úřadu hodlají odvolat.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Apple je známý zejména výrobou telefonů iPhone, od roku 2014 vlastní rovněž značku sluchátek Beats.

Úřad uvedl, že dohoda firem Amazon a Apple z roku 2018 zahrnuje ustanovení, podle kterých mohou produkty značek Apple a Beats nabízet prostřednictvím italského webu Amazonu pouze vybraní prodejci. Dodal, že to znamená porušení pravidel Evropské unie.

Evropští poslanci dohodli pravidla pro velké technologické společnosti

Internet a PC

Amazon dostal pokutu 68,7 milionu eur, Apple má zaplatit 134,5 milionu eur, uvedla agentura Reuters. Úřad firmám také nařídil, aby omezení ukončily a odstranily tak diskriminaci v přístupu prodejců produktů značek Apple a Beats na web Amazon.it.

Apple ve vyjádření k rozhodnutí úřadu popřel jakékoliv pochybení. Uvedl, že jeho snahou je zajistit, aby prodejci nabízeli pouze originální produkty značek Apple a Beats.

Amazon označil vyměřenou pokutu za nepřiměřenou a neopodstatněnou. „Odmítáme tvrzení, že Amazon těží z vykazování prodejců ze svého obchodu. Náš podnikatelský model závisí na jejich úspěchu,“ uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám