Hlavní obsah

Internetový portál Kazaa v klíčovém sporu zvítězil

Internetový portál Kazaa umožňující sdílení hudebních souborů vyhrál v Nizozemsku soudní spor, který se týkal distribuce hudby na internetu.

Foto: Eva Houšková

Martin Jakeš

Článek

Žalobu na portál podalo sdružení Buma Stemra, které vybírá poplatky za autorská práva. Sdružení také požadovalo, aby další verze softwaru neumožňovaly výměnu materiálu chráněného autorskými právy.

Rána pro nahrávací průmysl

Nahrávací průmysl utrpěl verdiktem ránu těžkého kalibru. Ochránci autorských práv se totiž všemožně snaží zamezit šíření "chráněného" obsahu po síti, aby tak zabránili vzniku rozmáhajícího se černého trhu nejen s hudbou, ale i s filmy a videohrami, jejichž stahování bývá obvykle zadarmo. Z rozhodnutí soudu vyplývá, že tvůrci softwaru, který sdílení souborů umožňuje, nemohou zodpovídat za to, jak je se softwarem naloženo. Spor se tedy netýká zacházení se softwarem.

"Vítězství portálu Kazaa vytváří důležitý precedens pro legálnost softwaru pro sdílení souborů, a to v Evropské unii i jinde," sdělila advokátní kancelář Bird & Bird, která portál zastupovala. Podle zakladatelů portálu se jedná hlavně o vítězství pro internet a jeho uživatele.

Evropští "piráti" předběhli USA

S hudebními piráty mají problémy zejména Spojené státy, kde nyní firmy začali stíhat jednotlivce, z nichž většina využívá Kazuu. Podle statistik  společnosti Nilsen/NetRatings zabívající se monitorováním aktivity na internetu vyplývá, že Evropané vyměňováním souborů letos předčili Američany, kteří si v této činnosti doposud držely prvenství.

Serveru Kazaa ke stahování použilo kolem 9,35 milionu Evropanů proti 8,24 milionu Američanů. Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) hájící zájmy majitelů autorských práv, tvrdí, že je možné se stíháním jednotlivců, tak jako v USA, v budoucnu počítat  i v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám