Hlavní obsah

Internet přes satelit? Žádný problém!

Novinky, Bohumil Herwig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní internet se začíná slibně rozjíždět. Po jednoduchých řešeních, která využívají klasické televizní satelitní antény a posílají data pouze směrem k uživateli, se i u nás objevilo řešení obousměrné, a tedy plně soběstačné.

Foto: Lenka Zvonková

Setkání muzikantů v Bílých Karpatech

Článek

Jako první ho u nás nabídla společnost Contactel a říká mu SkyContact. Je založen na zařízení známé firmy Hughes. Vysílá, respektive přijímá, v mikrovlnném pásmu, což má své výhody i nevýhody.

Je tedy závislé na počasí a při hustém sněžení či dešti, nebo při nízké husté oblačnosti, nastávají výpadky nebo může SkyContact dokonce na nějakou dobu přestat fungovat docela. Dále jsou to dlouhé doby odezvy (lehce pod sekundu) dané vzdáleností, kterou musí data urazit. Cesta to není jednoduchá: od uživatele ke geostacionární družici zavěšené ve výšce zhruba 36 000 km, pak zpět na zem do řídícího centra, potom opět na družici. Nakonec data konečně dorazí do přijímacího modemu SkyContactu připojeného na počítač jeho uživatele. Výsledná dlouhá doba odezvy vylučuje jeho použití, například jako webového serveru.

To ale nejsou nevýhody, jsou to prostě jen vlastnosti, které buď akceptujete, nebo ne. Jednou z mála opravdových nevýhod základní služby Office 512 je tak podle mého názoru pouze omezení provozu směrem k uživateli, dané maximálním stažením 500 MB dat během 24 hodin. Tím se prý firma brání nadměrnému přetížení sítě. Pokud tento limit překročíte, nestane se prakticky nic jiného, než že vám po zbytek 24hodinové lhůty sníží rychlost. Poté vše opět začne fungovat normálně. Jiné, ovšem dražší typy služeb už toto omezení nemají.

A jaké má SkyContact výhody? Je jich více než dost. Zařízení se dá umístit prakticky kdekoli, není závislé na pevné telefonní lince a je pokud ho máte samozřejmě čím napájet - zcela autonomní.

Po více než měsíčním zkoušení jsem přišel na chuť jeho velmi vysoké rychlosti při stahování dat (512 kb/s) a přestala mi vadit menší rychlost směrem ode mě (jen 128 kb/s) a to i, zřejmě díky delší době odezvy. Velké e-maily odcházejí pomaleji, než je obvyklé. Poštu nad 5 MB se mi pak nepovedlo odeslat vůbec. Ostatně, protože neplatíte za data, je to stejně jedno.

Jasnou a zcela nespornou výhodou je stálé připojení k internetu a nepochybně i jasně stanovené měsíční poplatky. Ty u základní služby Office 512 dělají 4200 korun (s daní). Pokud si pronajmete zařízení Hughes Directway, tak si ještě připočtěte 1590 Kč. Jasně tak víte, kolik vás tahle služba bude stát, a podobně pevně stanovené jsou i instalační a deinstalační poplatky.

Je zřejmé, že pro většinu z nás je to stále příliš drahé. Pro srovnání: V Německu se ceny dostaly už na nějakých 85 eur za službu. Ale pro firmy, a to dokonce i menší, je to solidní řešení, ať už sídlí kdekoli. Jedinou podmínkou fungování SkyContactu je vlastně pouze to, aby očičko satelitu koukalo správným směrem, tedy na jih.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Výběr článků

Načítám