Hlavní obsah

Intel oznámil data prodeje čtyřjádrových mikroprocesorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Na konferenci IDF (Intel Developer Forum) zveřejnil prezident společnosti Intel Paul Otellini termín, kdy se na trh dostanou první čtyřjádrové čipy pro PC a servery. Intel také ukázal prototyp čipu, který obsahuje 80 jednotek pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou a dosahuje výkonu jednoho teraflopu.

Článek

Čtyřjádra přijdou podle Otelliniho na trh již v listopadu. Otellini dále pokračoval rozborem nových detailů týkajících se plánů firmy na prodej prvního procesoru pro PC a běžné servery se čtyřmi jádry. První model procesoru pro hráče a tvůrce digitálního obsahu bude do prodeje uveden v listopadu jako čtyřjádrový procesor Intel Core2 Extreme.

Ve srovnání se stávajícím dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Extreme přinese nárůst výkonu až o 67 procent, tvrdí Intel. To však pouze za předpokladu, že budou aplikace pro quadcore optimalizovány. Čtyřjádrový procesor pro běžné počítače bude uveden v prvním čtvrtletí roku 2007 pod názvem Intel Core2 Quad.

Pro servery budou určeny čtyřjádrové procesory Intel Xeon řady 5300 pro dvoucestné systémy, které do prodeje přijdou ještě před koncem roku, a nové nízkonapěťové 50wattové čtyřjádrové procesory Intel Xeon L5310 pro blade servery, které se k uživatelům dostanou v prvním čtvrtletí 2007.

Výrobní technologie

Intel se loni stal prvním výrobcem, který přešel na 65nm výrobní technologii. Otellini oficiálně oznámil, že společnost nyní dodává více než polovinu svých procesorů produkovaných 65nm technologií - dříve, než ostatní firmy byť jen nabídly jediný takový produkt.

Při pohledu na další vývoj je podle Intelu pravděpodobné, že firma zahájí výroby pomocí nové 45nm technologie ve druhé polovině roku 2007. Příprava prvního takovéhoto čipu by měla být dokončena během posledního čtvrtletí tohoto roku. Podle Paula Otelliniho má nyní síť 45nm výrobních kapacit k dispozici přes 50 000 čtverečních metrů čistého prostoru a dosud se do ní investovalo přes 9 miliard dolarů.

Plány do budoucna

Otellini předvedl grafy, které situují novou mikroarchitekturu do roku 2008 (kódově je označována Nehalem a váže se na 45nm výrobu) a další do roku 2010 (kódový název Gesher, 32nm výroba). Nové mikroarchitektury budou vyvíjet samostatné, paralelně pracující týmy s ohledem na speciální budoucí výrobní postupy.

"Do konce tohoto desetiletí zajistíme o 300 procent vyšší výkon na jeden watt, než jakým se mohou pochlubit dnešní procesory," věří Paul Otellini.

Aby doložil trvalou platnost Mooreova zákona i do budoucna, předvedl Paul Otellini nový prototyp, který obsahuje na jednom čipu 80 jednotek pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou. Tento miniaturní experimentální čip s plochou 300mm čtverečných dosahuje výkonu jednoho teraflopu neboli 1 biliónu operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu. Pro srovnání: historicky první teraflopový superpočítač před jedenácti lety potřeboval k dosažení tohoto výkonu téměř 10 000 procesorů Pentium Pro a jeho 86 velkých skříní zabíralo plochu kolem 200 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám