Hlavní obsah

Inkoustové tiskárny ve znamení sci-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkoustové tiskárny z nichž vyjíždí jídlo, ploché displeje nebo živá tkáň nejsou hudbou vzdálené budoucnosti.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Restaurace Moto v Chicagu využívá služeb tiskárny Canon i560, se kterou vytváří jedlá menu. Namísto typických CMYK inkoustů (cyan, magenta, yellow, black) používá Homaru Cantu, šéf restaurace, náplní SSSB - sweet (sladká), sour (kyselá), bitter (hořká) a salty (slaná), které tiskne na papír vyrobený ze škrobu.

Na otázku serveru PC World, co jej k tomuto inspirovalo, odpovídá, že papír rád jedl jako dítě.

Avšak tiskem "jídla" schopnosti inkoustových zařízení nekončí - jedním z daších významných projektů Clemsonovy University v Jižní Carolíně je použítí tzv. "bio-inkoustů" pro tvorbu tkáně, která se poté transplantuje například obětem popálení.

Jestliže je tisk kůže pomocí této metody proveditelný, pak bude tvorba orgánů pomocí zmíněné technologie dalším krokem, kdy se biologická náplň vnese do vrstev gelu spolu s nímž poté danou část lidského těla vytvoří.

Technologii inkoustového tisku také plánují využít společnosti vyrábějící velkoplošné OLED displeje (nástupce dnešních LCD obrazovek). Tisková hlava OLED (organic light emitting display) monitor vyrobí prostým vnesením inkoustu obsahujícího světlo-vyzařující polymery do skleněného substrátu. Tyto výrobky by se na světové trhy měly dostat už počátkem roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám