Hlavní obsah

Indická střední škola vyloučila žáky za drzé vzkazy na Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Šestnáct studentů dočasně vyloučila prestižní indická střední škola za to, že na internetové sociální síti Facebook zveřejnili "drzé a urážlivé" poznámky na adresu učitelky matematiky. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní příčinou vyloučení žáků byly nemístné poznámky na adresu učitelky matematiky na Facebooku. Ilustrační foto

Článek

Aféru odstartoval student školy Vivek High School ve městě Čandígarh, kterého učitelka rozčílila špatnými známkami. Na Facebooku proto založil vlákno, v němž zveřejnil výsledek svého testu spolu s nelichotivými poznámkami na adresu učitelky. Postupně se k němu přidali další žáci školy, kteří si chtěli vylít zlost.

Vlákno o týden později náhodou objevila jedna z učitelek ústavu a "šokovaná tím, co se dočetla", všechno nahlásila vedení školy. "Nemůžeme tolerovat nedisciplinovanost a především neúctu vůči kterémukoli učiteli," řekl ředitel školy, který 16 studentů potrestal tříměsíčním vyloučením. "Zveřejněné poznámky nebyly jen negativní, ale také drzé, urážlivé a obscénní," dodal.

Škola prý porušila soukromí studentů

Vyloučení studenti si stěžují, že vedení školy porušilo jejich soukromí a právo na svobodu projevu. "Škole nic není do našeho soukromého nebo online života," řekla místním novinám jedna z vyloučených studentek.

Většina rodičů souhlasí s tím, že děti musejí respektovat své učitele. Dodávají nicméně, že tříměsíční vyloučení je příliš přísný trest, zvláště pak v posledním roce studia.

Facebook má v Indii téměř 12 miliónů uživatelů a tento server je zvláště oblíbený mezi mladými Indy žijícími v městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám