Hlavní obsah

IKEM bude hostit hackery. Za 48 hodin budou chtít inovovat zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) bude tento týden již potřetí hostit European Health Hackathon 2021. Na něj se sjedou etičtí hackeři z Česka i zahraničí, aby v celkem 40 týmech vytvořili svá řešení pro zlepšení zdravotnictví. Budou na to mít ale pouze 48 hodin.

Foto: archív organizátorů

IKEM hostil etické hackery již loni.

Článek

Organizátoři letos vypsali celkem 15 výzev, které se týkají zdravotnictví – konkrétně půjde o zapojení technologií do diagnostiky a léčby, a to v oblastech, jako je kardiologie, diabetes, chronická onemocnění nebo třeba komfort pacienta a orientace ve zdravotnickém zařízení.

Jedním ze soutěžních témat je například řešení pro detekci srdečního tepu pomocí mobilního telefonu či vytvoření mobilní navigace pro IKEM, kterou by mohli používat i slepí pacienti a návštěvníci. Přehled všech výzev naleznete v tabulce na konci článku.

Na evropský zdravotnický hackathon se letos přihlásilo celkem 190 účastníků, soutěžit budou ve tříčlenných týmech.

200 hackerů bude řešit problémy klimatu i spotřeby. Mají na to 36 hodin

Internet a PC

Etičtí hackeři budou na svých projektech pracovat přímo v areálu IKEM či on-line, využít přitom budou moci i rad odborníků z řad lékařů či mentorů z oblastí umělé inteligence nebo datových analýz.

„Požádat o radu tak budou moct například přednostu Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiřího Froňka, kardiologa Marka Šramka, matematika, odborníka na umělou inteligenci Jana Kubanta, podnikatele a vývojáře Tomáše Kouřima nebo chirurga Tomáše Šebka,“ uvedla mediální zástupkyně hackathonu Leona Daňková.

„Máme velkou radost, že se z hackathonů v Institutu klinické a experimentální medicíny stala tradice. IKEM letos slaví 50 let od založení, tedy od doby, kdy se spojila špičková medicína s vědou a výzkumem. Toto směřování se snažíme v IKEM nadále rozvíjet a hackathony jsou toho skvělým příkladem. Minulé ročníky ukázaly, že v tomto netradičním formátu, tedy ve spojení hackerů, inovátorů a expertů z různých oborů, a ve velmi krátké době dokážou vzniknout nápady, které mají potenciál dostat se do reálného života a pomoci pacientům i lékařům,“ prohlásil Petr Raška, vedoucí Odboru informatiky z IKEM.

Vydělat si mohou desetitisíce korun

Program začíná hackerům už ve čtvrtek, kdy se potkají na tzv. Pre-Hack Day. Soutěžní část, kdy budou moci začít pracovat na svých projektech, nicméně odstartuje až v pátek úderem 13. hodiny. Na dokončení budou mít 48 hodin.

Vítězné týmy si rozdělí celkem 11 000 eur (277 360 Kč), přičemž ten první získá 3000 eur (75 650 Kč) a další ceny od partnerů. Úspěšné týmy také dostanou možnost uvést svůj nápad do praxe a reálně pomoci v léčbě pacientů.

15 výzev pro inovátory v rámci European Health Hackathon 2021
1.Detekce srdečního tepu pomocí mobilního telefonu
2.Měření kontinuálního močového výdeje u hospitalizovaných pacientů
3.Mobilní navigace po IKEM (i pro slepé)
4.Národní registr IVLP receptů (léčivé přípravky individuálně připravené pro konkrétního pacienta)
5.Volumetrie pro TX jater v prostředí virtuální reality
6.Zpracování obrazu nohou/ran na základě snímků z termokamery
7.Předpověď pravděpodobnosti zatížení ambulance na základě dat ze systému zCase a dalších parametrů
8.Kvantifikace parametru SAD jako prognostického markeru pro diabetickou nohu
9.Chronické onemocnění ledvin – skrytá hrozba, která nebolí
10.Detekce aortální stenózy na základě EKG
11.Detekce aortální stenózy pomocí cNLP (klinické zpracování přirozeného jazyka)
12.Detekce aortální stenózy z neinvazivních křivek krevního tlaku
13.75 let a stále v plné síle – řešení pro pacienty po transkatetrové implantaci aortální chlopně
14.Předpověď srdečního selhání
15.Inovace v FHIR (rozhraní pro výměnu elektronických zdravotních záznamů)

Reklama

Výběr článků

Načítám