Hlavní obsah

IBM prodá výrobu počítačů čínské firmě Lenovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí největší výrobce počítačů na světě, americká firma IBM, se dohodla na prodeji své počítačové divize firmě Lenovo, která je největším výrobcem počítačů v Číně. IBM za svoji divizi dostane 1,25 miliardy dolarů a stáhne se tak z odvětví, kterému dříve pomáhala razit cestu.

Foto: Archiv JŠK

Jana Šrejma Kačírková.

Článek

Výrobci počítačů už dávno stlačili své marže na minimum a prodej počítačů se stává čím dál tím méně lukrativní. Firma IBM se proto rozhodla zbavit se výroby počítačů a chce se zaměřit na ziskovější aktivity jako jsou počítačové služby a software.

Čínská firma Lenovo získá transakcí lepší přístup na zahraniční trhy a posune se v žebříčku největších světových producentů osobních počítačů na třetí místo ze současné osmé pozice. Její tržní podíl by měl podle údajů firmy Gartner stoupnout na 7,7 procenta z 2,2 procenta. Před ní pak už budou jen firmy Dell a Hewlett-Packard s tržním podílem 16,7 a 15 procent.

O odkoupení počítačové divize obě společnosti začaly jednat před více než rokem a na základě dohody firma Lenovo zaplatí IBM 600 miliónů dolarů v hotovosti a dále převezme její dluh ve výši 500 miliónů dolarů. IBM navíc získá 18,9% podíl ve firmě Lenovo.

"Cena je o něco nižší, než bych očekával," prohlásil analytik Marty Shagrin ze společnosti Victory Capital Management.

Počítače a notebooky ještě 5 let pod značkou IBM

Výrobky převzaté divize ponesou ještě pět let logo IBM, než změní značku na Lenovo. Čínský výrobce počítačů získá od IBM rodinu značek Think, která zahrnuje notebooky ThinkPad a stolní počítače ThinkCenter.

Firmy Lenovo a IBM uvedly, že vytvoří alianci, v jejímž rámci bude IBM preferovaným poskytovatelem technických a finančních služeb pro výrobu počítačů společnosti Lenovo. Ta bude naopak preferovaným dodavatelem osobních počítačů pro firmu IBM, které umožní nadále nabízet podnikovým klientům úplný sortiment počítačů.

Reklama

Související témata:

Související články

IBM chce prodat výrobu osobních počítačů

Třetí největší výrobce počítačů na světě, americká firma IBM, zamýšlí prodat svou část, která vyrábí osobní počítače. Společnost by za podnik, který vyrábí...

Výběr článků

Načítám