Hlavní obsah

Hrej a neplať 14/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Hrou tohoto týdne je velmi povedená akční záležitost s přiléhavým názvem Zastřel si svého Zazu, pak jedna japonská mlátička a nakonec něco na odreagování.

Foto: Tereza Schreiberová

Projekt byl zrealizován s přispěním Regionálního operačního programu Střední Morava

Článek

Zastřel si svého Zazu

Stává se už českou tradicí, že cokoli pronikne do obecného povědomí jako jakýsi fenomén, stane se záhy hlavním objektem akční hry s výstižným názvem Zastřel si.... Ať už se jedná o Rómy z Matiční ulice, finančníky světové banky, uprchlého vězně Kajínka, který se měl pro změnu hlídat, nebo podivné růžové stvoření tu a tam se prohánějící v sobotu při obědě po obrazovce, jež nahradilo zesnuvšího psa Nováka coby maskot televize Nova.

Hned ze začátku nutno říci, že ze všech výše uvedených Zastřel si... klonů je tento nejkvalitnější. Je totiž obdařen i třetím rozměrem a kvalitními zvuky. Nejdříve jste vybaveni pouze motorovou pilou, což znamená, že se k zajíci nebo jeho železnému taťkovi musíte přiblížit, rozkrájet je na malé kousíčky, za což jsou vám přiděleny nějaké ty finance. Jakmile si vyděláte dost, můžete si dovolit pistoli, následně i brokovnici nebo ostřelovací pušku. Jednoduše stisknete Esc a zvolíte koupit zbraň, mezi nimiž pak přepínáte jednotlivými čísly.

Samozřejmě že aby to nebyla taková nuda, dostane se vám rozptýlení v podobě nutnosti uhýbat před borůvkovými koláči, které vás jinak připraví o zdraví (to duševní zejména).

Rozhodně před sebou máme velmi kvalitní variaci na téma Zastřel si..., kterou nemůže žádný odpůrce zajíce Zazy, Vladimíra Železného nebo televize Nova minout. A když si ke všemu připočtete velmi vtipné intro, pak rozhodně nebudete zklamáni.

DOWNLOAD, homepage, 2.3 MB, 9/10

Dogma

Co by to byl za díl Hrej a neplať, aby se zde neobjevila alespoň jedna hra z dáleného východu, že. Dnes to je mlátička, která svým vzezřením evokuje dávno zašlé časy slávy herních (nikoli však výherních) automatů.

Jako vždy si musím postěžovat na chybějící lokalizaci, kvůli níž je velmi snížená orientace, což zase až tak nevadí. Také ovládání je poněkud odlišné a složitější, proto jsem pro vás připravil jeho stručný přehled:

ˇ        X/D - dolů/nahoru

ˇ        Y(Z)/C - vlevo/vpravo

ˇ        V, B, N, M, G, H, J, K - kopy a údery

Jak vidíte, ovládání není moc user-friendly a navíc docela obtížně zapamatovatelné. Na druhou stranu musím vyzdvihnout povedenou hudbu a grafiku, takže volba, zda hrát nebo ne, je jen a jen na vás.

DOWNLOAD, homepage, 16 MB, 7/10

Smashing Pumpkins

Na závěr jako obvykle něco jednoduššího, co se hodí pro předškolní děti nebo pro dospělé po náročném dni a co nemá vůbec nic společné se stejně pojmenovanou hudební skupinou.

Vlastně spíš se samotným významem tohoto sousloví, který by se dal přeložit jako rozšmelcované tykve. Zkrátka a dobře, na obrazovce vidíte pár vydlabaných svítících tykví (já vím, že Helloween je ještě daleko), do nichž máte za úkol při jejich rozsvícení bušit. Jakmile tak učiníte dvakrát, tykev se rozletí na malé kousky a na jejím místě se objeví další.

Nic víc v tom nehledejte.

DOWNLOAD, homepage, 0.6 MB, 4/10

Reklama

Výběr článků

Načítám