Hlavní obsah

Hrej a neplať 12/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Dnes pro vás mám v Hrej a neplať sice jenom jednu, zato ale pořádnou - devadesátimegové freeware RPG, které klidně snese srovnání s takovými tituly, jako je Dink Smallwood nebo Diablo.

Foto: Josef Omelka

Duchodvní otec festivalu - nositel Státní ceny za literaturu zlísnký spisovatel Antonín Bajaja

Článek

Shadow Flare

Pokud nečtete Hrej a neplať poprvé, pak jistě víte o mojí vášni pro RPG a jak s lehkým vzrušením instaluji každou hru, která se prohlašuje zástupcem tohoto řádu a jaké pak bývá moje zklamání nad kvalitami onoho dílka. Proto jsem byl skeptický i tentokrát, ale celková velikost (90 MB), mi říkala, že zde přeci půjde o něco výjimečného.

A taky že jde. Pokud budete chvíli hledat v archivu mých starších recenzí, narazíte jistě na Dinka Smallwooda - izometricky viděné RPG, které bylo po nějakém čase uvolněno k volnému šíření. Skvělá grafika, hudba, zvuky, příběh i hratelnost z něj rázem udělaly krále freeware RPG a od té doby stále čeká na svého přemožitele.

Nejsem sto říci, zda-li je Shadow Flare lepší, minimálně je však stejně dobrý, což pro fandy žánru znamená několik probdělých nocí. Grafika se příliš nezměnila, je stále izometrická (tzn. že hlavního hrdinu vidíte shora pod úhlem 45°), i když na rozdíl od Dinka trochu méně prokreslená. Drobné výhrady bych měl ale k hudbě, která je ze začátku sice zajímavá, ale po pár hodinách vám její kolovrátkový rytmus poleze krkem, takže ji budete muset vypnout.

Nyní již k samotnému hraní. Hned na úvod jedna informace, která jedny velmi potěší a druhé možná zarmoutí: Shadow Flare neobsahuje žádný děj, ani žádné dialogy (až na pár výjimek), což jej sice z pozice RPG nedegraduje na obyčejnou akční hru (stále je zde ještě hodně znaků RPG), ale už to nějak není ono. Na druhou stranu jedinci nevládnoucí angličtinou teď zcela jistě zajásali, protože násilí, jehož si zde užijete vrchovatě, je mezinárodní dorozumívací jazyk.

O co tedy jde? Lidé si jako obvykle spokojeně žijí ve svém světě, ale pouze do doby, než na ně začnou útočit ohavní Goblinové ze svými kumpány a je samozřejmě pouze na vás, abyste všemu učinili přítrž. Obejdete tedy malé město, od místních vyzvíte, jak se věci mají, dostanete meč, nějaké zásoby, vyberete si psa a hurá do světa.

Pokud vás v předchozí větě něco zarazilo, pak je to správně - ano opravdu budete hrát společně se svým virtuálním psem, cožje poměrně originální aspekt. Ve vesnici máte na výběr z několika plemen vzájemně si lišících svými vlastnostmi. Vybraný pejsek vám pak bude nejenom pomáhat v bitvách (musíte jej ovšem nejdříve aktivovat mezerníkem), ale může vám i něco přinést nebo sepnout jinak nedostupný vypínač.

Ovládání je celkem jednoduché, ale je zde spousta věcí, takže rozhodně nezaškodí nahlédnout před hraním do docela dobře zpracovaného manuálu v HTML podobě.

Samozřejmě i Shadow Flare má nějaké ty mouchy, které je nutné zmínit. V první řadě je to už řečená hudba a dějová bezobsažnost. Dále pak je to nepříjemná chyba, či spíše vlastnost, že není možné uložit hru bez toho, abyste ji ukončili. Pro mnohé může být jistou nedokonalostí i samotná velikost hry. Pravda, 90 MB je pro modemáře pořádné sousto, ale věřte, stáhnout se to dá. Jen musíte použít download manager a rozložit si stahování na několik seancí.

Tak jako tak před sebou máme hru, jaká tady už dlouho nebyla - dá se o ní s jistotou říci, že vydrží déle než jedno odpoledne.

DOWNLOAD, homepage, 90.7 MB, 9/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 7/2003

Letos už po sedmé máte možnost zasednout k dalšímu vydání Hrej a neplať a dozvědět se tak o třech nových hrách zdarma. Dnes tady pro vás mám akční střílečku,...

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Hrej a neplať 9/2003

I když to vypadá, že pomaličku začíná jaro, není to důvod, abyste vstávali od počítače a připravili se tak o tři nové hry zdarma, dnes konkrétně jednu...

Výběr článků

Načítám