Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu výrazně vzrostla

Novinky, mif

Největší růst hodnoty za letošní rok zaznamenala kybernetická měna bitcoin. V úterý se hodnota zvýšila o 20 procent na 5000 dolarů, tedy 114 800 Kč. Přestože kurz následně mírně oslabil, stále se drží na maximech letošního roku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V úterý po poledni se kurz ustálil na hranici 4700 dolarech (108 000 Kč). Přestože jde tedy o tři stovky dolarů nižší hodnotu než na začátku dne, stále lze hovořit o vysokých hodnotách. Prakticky celý letošní rok se totiž bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů, tedy zhruba 92 000 Kč.

Co růst způsobilo, není zatím jasné. Otazník visí také nad tím, jak se hodnota bude dále vyvíjet – zda bude růst, či klesat.

Sluší se nicméně připomenout, že ještě minulý rok měla jedna virtuální mince cenu více než 400 000 Kč. Pak ale přišel velký pád, kdy cena spadla až pod 90 000 Kč.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni byl sice za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám