Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu se za 12 měsíců téměř zdvojnásobila

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kurz bitcoinu poskakuje v průběhu týdnů jako zběsilý, v uplynulých 12 měsících nebyly výkyvy klidně i o několik desítek tisíc korun výjimkou. Přesto lze v celkovém hodnocení mluvit o úspěchu, neboť za celý rok 2019 se hodnota nejznámějších virtuálních mincí na světě prakticky zdvojnásobila. Vyplývá to z informací internetové burzy Coindesk.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bitcoin v průběhu roku 2019

Článek

Zkraje ledna 2020 se totiž jedna mince bitcoinu obchodovala zhruba za 7300 dolarů (165 000 Kč), ale na začátku roku 2019 to bylo pouze 3890 dolarů, což je v přepočtu přibližně 88 000 korun. To jinými slovy znamená, že meziroční nárůst činil 88 procent.

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 458 500 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny se za 11 let staly nejznámější kyberměnou

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám