Hlavní obsah

Blockchain je nutný pro další digitalizaci průmyslu, prohlásil ředitel ElA

Technologie blockchain umožňující sdílet databázi otisků dokumentů je nezbytná pro to, aby mohla úspěšně pokračovat digitalizace průmyslu. Problémem je, že zatím jde spíš o virtuální pojem, který řada lidí vůbec nechápe, řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu ředitel Elektrotechnické asociace (ElA) ČR Jan Prokš.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Blockchain už tu existuje tři roky, možná déle, ale stále zůstává spíš virtuálním pojmem, u kterého tušíme velkou příležitost, zejména pro budoucí komunikace mezi stroji navzájem,“ řekl Prokš na semináři pořádaném Svazem průmyslu a dopravy.

Blockchain popsal jako databázi elektronických otisků dokumentů, která je stejná ve všech připojených počítačích. „Stejně jako je unikátní otisk prstu člověka, je unikátní takzvaný hash kód dokumentu. Stejně jako z otisku prstu člověka nezjistíte, jakou má barvu vlasů nebo jak vypadá, ani z otisku dokumentu, tedy hashe, nezjistíte obsah dokumentu,“ řekl Prokš.

Vláda bude podporovat blockchain, chce přilákat investice

Internet a PC

Takzvaný hash je složen z velmi dlouhé řady čísel, tvoří jej 64 hexadecimálních znaků. Neobsahuje ale žádnou informaci o obsahu dokumentu. Obavy z toho, že by se prostřednictvím sítě blockchain mohl někdo dostat k nezabezpečeným informacím, jsou podle něj naprosto neopodstatněné.

„Data si i nadále musíme chránit sami. Vytvoření otisku dokumentu umožní jeho ověření. Jednak jeho pravosti, ale i toho, že je přesně v podobě, v jaké byl v době pořízení hashe. Nikdo tak nebude moci falšovat části smluv nebo jejich příloh,“ doplnil Prokš.

Elektrotechnická asociace se rozvoj blockchainu rozhodla podpořit tím, že vytvoří vlastní veřejnou síť, k níž se může připojit jakákoli důvěryhodná právnická osoba. Její důvěryhodnost potvrzuje právě ElA, která zájemcům udělí elektronický certifikát opravňující k operacím v ElA blockchainu. Aplikaci Blockchain Notarius pak poskytuje zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám