Hlavní obsah

Hlasovými povely se bude tvořit okolní svět. Meta zlepší komunikaci lidí a umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Společnost Meta Platforms pracuje na výzkumu umělé inteligence, která lidem umožní přirozeněji komunikovat za pomoci hlasových asistentů nebo překládat mezi různými jazyky. Oznámil to šéf firmy Mark Zuckerberg, podle kterého jde o krok vpřed v komunikaci v rámci technologie metaverse, tedy futuristického digitálního světa.

Demonstrace stavby prostřednictvím hlasových povelů v metaversuVideo: Meta

 
Článek

Zuckerberg sází na to, že metaverse bude nástupcem mobilního internetu, píše agentura Reuters.

„Klíčem k odemknutí většiny dílčích pokroků je umělá inteligence,“ uvedl šéf firmy, pod kterou spadá i sociální síť Facebook.

Walt Disney má vlastní plány ohledně metaversu

Internet a PC
Foto: Charles Platiau, Reuters

Mark Zuckerberg

Nová technologie podle Zuckerberga umožní čistě pomocí hlasových pokynů utvořit okolní svět. Představil koncept zvaný Builder Bot, s jehož pomocí mohou lidé umělé inteligenci popsat, co chtějí vygenerovat. Při demonstraci se Zuckerberg jako beznohý avatar objevil ve virtuálním světě a hlasem zadal pokyny, díky kterým se kolem něj utvořila pláž a následně mraky, stromy, a dokonce pikniková deka.

„S dalším vývojem technologie budete moci vytvořit podrobné světy k objevení a sdílení s ostatními, a to jen za pomoci svého hlasu,“ uvedl Zuckerberg, aniž upřesnil časový horizont, ve kterém bude technologie dostupná.

Meta zároveň pracuje na dalších projektech, mimo jiné na univerzálním zvukovém překladači, jehož cílem má být okamžitý hlasový překlad všech jazyků. Společnost si dříve vytyčila cíl, podle kterého by měla jí vytvořená umělá inteligence zvládat překlad mezi všemi psanými jazyky.

Závody v dobývání virtuálního vesmíru

Internet a PC

Co je to metaverse?

Pokročilejší verze internetu. Splynutí digitálního světa s virtuálním. Tak technologičtí giganti popisují virtuální vesmír zvaný metaverse, na kterém již usilovně pracují. Co to ale vlastně je?

Jako první použil v roce 1992 slovo metaverse spisovatel Neil Stephenson ve své sci-fi novele Snow Crash. Popisoval tak nástupce internetu, který je založený na sdíleném virtuálním prostoru.

Ani on sám patrně tehdy netušil, že o tři dekády později budou přední technologické společnosti světa na něčem podobném skutečně pracovat.

O tom, jak by to mohlo celé fungovat, skvěle pojednává film Ready Player One z roku 2018, který byl natočen podle stejnojmenného románu Ernesta Clinea. Jde o strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, kde prakticky celý svět tráví všechen svůj volný čas ve virtuální realitě, ve hře zvané OASIS.

Je to místo, kde mohou lidé utéct od svých všedních starostí, mohou se zde bavit, závodit, cestovat, studovat, zamilovat se… Zkrátka dělat vše, co je napadne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám