Hlavní obsah

Hardware 41/2005: Osadit PC OpenOffice.org nebo MS Office?

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bych měl vystihnout OpenOffice.org 2.0 jednou větou, zněla by asi takto: "Kancelářský balík dosahující kvalit oblíbených Office od společnosti Microsoft zcela zdarma." Hledáte-li nějakou šikovnou sadu programů pro kancelářskou práci třeba na doma a nechcete-li platit za MS Office, možná vás bude zajímat srovnání právě těchto dvou pomocníků.

Článek

Přestože mám občas pocit, že jde o mor naší doby, slovo zdarma působí jaksi magicky, zkrátka máte pocit, že danou věc musíte mít. A nejinak je tomu i u OpenOffice.org [celá zpráva] jakožto nástroji, za který není nutné platit penězi. Dodává mu to jistou exkluzivitu, jistý šarm a jistou výhodu oproti placeným nástrojům.

Na druhou stranu mají volně šiřitelné programy v mysli uživatelů příchuť nedokonalosti a druhé jakosti. Zvláště mezi nezasvěcenými panuje hluboké povědomí o tom, že za co se neplatí, to nemůže být dobré. Podíváme se proto na OOo trochu podrobněji a řekneme si, jestli jsou adekvátní náhradou pro uživatele zvyklého na MS Office, zda je umí ve všem zastoupit. Vycházím totiž ze zkušenosti, že většina lidí používá program Microsoftu a považuje jej za určitý standard.

Instalace bez problémů

Než se pustíme do instalování OOo, jistě vás zajímá, kde můžete něco takového sehnat. Kancelářský balík je ke stažení na oficiálních webových stránkách www.openoffice.cz. Soubor o velikosti 84MB není nic obludně velikého a stáhnout si jej mohou i majitelé pomalejších připojení, aniž by museli skládat bobříka trpělivost.

Velice důležitý je komunikační jazyk, kterým bude program s uživatelem mluvit. Protože jde o program zdarma, na jehož vývoji se podílí kosmopolitní společenství, není náhodou, že je ke stažení i česká verze plně lokalizovaná do českého jazyka. Při instalaci tak všemu bez problémů rozumí i ten, kdo se naučil jen mateřský jazyk.

Samotná instalace je velmi jednoduchá, rychlá a hlavně bezproblémová. Zkoušel jsem OOo instalovat na několika systémech a různých typech počítačů, a vždy úspěšně bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. Sluší se říci, že OOo je možné nainstalovat nejen na platformu Microsoft Windows, ale existují i varianty pro Linux, Solaris a hlavně MacOS.

Části balíku a schopnosti

Sada kancelářských programů se skládá z tabulkového procesoru (Calc), který je obdobou programu Excel z dílny Microsoftu, textového editoru Writer, prezentačního nástroje Impress a kreslícího prográmku Draw zvládajícího jak rastrovou tak i vektorovou grafiku.

Neboť jde o hráče na druhé housle, musí být aplikace schopné pracovat s dokumenty vytvořenými v konkurenčním Office Microsoftu. To naštěstí umí a zvládají i složitější struktury jako jsou šablony, grafy, propojené tabulky a makra. Do úzkých se většinou dostane při převodu jen ten, kdo používá nestandardní postupy, improvizuje při formátování a vůbec využívá k dotvoření dokumentů nečisté způsoby.

Kromě schopnosti načíst a ukládat formáty .xls a .doc zvládá OOo mnoho dalších stěžejních formátů v čele s .rtf a .pdf. Jedním z velkých překvapení (aspoň pro mě) byla možnost vyexportovat prezentaci do formátu .swf, který používá Macromedia Flash. Není tak problém prezentaci promítnout u kohokoliv, kdo má pouze internetový prohlížeč s nainstalovanou podporou Flashe. A takových lidí je velmi, velmi mnoho.

Samotná koncepce dokumentů OOo je velmi pokroková a důležitá. Ve skutečnosi jde o archív zip, který obsahuje XML dokumet a veškeré obrázky a styly dokumentu. Díky tomu by bylo možné jakýkoliv dokument otevřít i ve chvíli, pokud by balík aplikací zanikl (což si snad nikdo kromě konkurence nepřeje).

Práce a zkušenosti

Prvním úkolem, který jsem řešil, byly grafy a tabulky produktivity mého oddělení. Ty jsem měl již z domova navržené a rozpracované, avšak ve formátu .xls (Excel). Dokument jsem tedy pomocí aplikace Calc otevřel a čekal, jak můj pokus dopadne a jaká pohroma mě čeká. Překvapivě mě nezaskočila jediná chybová hláška mařící mé naděje na pokračování v práci. Dokument se bez větších průtahů otevřel a mrkaly na mě dobře známá políčka a tabulky. Zkusil jsem tedy překontrolovat obsah, formátování a propojení. Vše sedělo. Jedinou chybičkou byly popisky grafu, které se ze svislého sklonu pootočily do vodorovného řádku a nebyly tak dobře čitelné. Naštěstí se to dalo rychle opravit.

Přistoupil jsem tedy k odzkoušení matematických a statistických vzorců. Tam mě čekalo nemilé překvapení, neboť názvy funkcí jsou anglické nikoliv české, jak jsem u Microsoftu navykl. Vím, chtěl bych toho asi moc, jenže jak mám vědět, jak se řekne mocnina nebo zaokrouhlit nebo nedej bože třeba faktoriál? Nutností je potom slovník.

Kromě této slabiny jsem žádný problém nezaznamenal. Nabídky obsahují vše přehledně a intuitivně uspořádané, po chvíli jsem si dokonce zvykl i na samostatnou položku pro slučování buněk. Na rozdíl od MS Office se totiž tato funkce nenalézá ve vlastnostech buňky, ale přímo v nabídce formát.

Jak se chová Writer

Protože musím čas od času něco také napsat, použil jsem také textový editoru Writer. Byl jsem potěšen možností vypnout  automatickou kontrolu pravopisu ikonkou umístěnou už v základu v panelu pod nabídkami, a tak mě u netradičních výrazů zkratek a jmen neznervózňovaly červené vlnovky.

Mnozí jistě namítnou, že není nic lepšího než nástroj kontroly českého pravopisu vydaný Microsoftem ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český [celá zpráva]. Pravda, OOo vás neupozorní na nevhodné spojky a nesmyslné věty, avšak aspoň člověka donutí nad textem přemýšlet a aktivně jej kontrolovat.

Problém v alikaci Writer nastal, pokud jsem si chtěl prohlédnout dokument vytvořený ve MS Word s vloženými obrázky v úžasných "polích pro vložení obrázku". Ta byla povětšinou posunuta a text je obtékal, čímž došlo k naprostému chaosu v uspořádání.

Náhrada nebo pouze nouzová brzda?

Porovnání a pečlivé rozebrání všech funkcí a nešvarů OpenOffice.org by vydalo na obsáhlejší román, ne-li dnes velmi populární trilogii. Doufám však, že těch několik předchozích řádků pomůže, aby jste si vytvořili aspoň malý obrázek o potenciálu a schopnostech OOo.

Mohu-li mluvit za sebe, OpenOffice.org 2.0 je opravdu povedená sada programů pro každodení užívání. Z 99% nahradí i MS Office, za které je nutné navíc platit. Chce to jen trochu trpělivosti a snahu naučit se lehce pozměněné rozložení ovládacích prvků a některé nocé postupy.

Vrásky na čele mohou naskočit pouze náročným uživatelům, kteří kombinují data z dokumentů a vyžadují i podporu databáze. OOo sice podporuje MySQL, avšak jednoduché propojení jako Excel a Access zde nenaleznete.

Za zkoušku však nic nedáte a proto OOo jednoznačně všem doporučuji, byť jen na vyzkoušení. Zkušenost s jiným programem určitě prospěje každému a někteří si jej jistě i pro jeho vlastnosti oblíbí stejně, jako se to stalo mě.

Download, Homepage, 81,7 MB

Reklama

Související články

Uvedení nových OpenOffice 2.0 zdržela chyba

Nová verze programu OpenOffice, který je poskytován zdarma, měla být původně uvedena ve čtvrtek. Tedy přesně o pět let později, kdy společnost Sun Microsystems...

Výběr článků

Načítám