Hlavní obsah

Hardware 34/2006: Počítačová bomba za více než 100 000 korun

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplácat extrémně výkonný osobní počítač zvládne většina, aspoň trošku zasvěcených, příznivců výpočetní techniky. Jenže v kolika případech bude počítač skutečně bezproblémově fungovat? Zkuste to podle našeho osvědčeného receptu a rozhodně nebudete litovat! Dnes vás totiž vezmeme na exkurzi nejvýkonnější jednoprocesorové sestavy, kterou si můžete v obchodě pořídit.

Článek

Než se pustíme do sestavování počítače, ujasníme si náš cíl: Chceme nejsilnější možný počítač s jedním procesorem, hromadou operační paměti, rychlými pevnými disky, nejvýkonnější grafický systém a to vše samozřejmě zabalené v patřičně sexy kabátku. Tak s chutí do toho a půl je hotovo...

Základní ingredience

Nejlepším možným procesorem pro osobní počítač je dnes Intel Core 2 Duo Extreme 6800. Procesor taktovaný na 2,93GHz má k dispozici dvě jádra, 4MB vyrovnávací paměti a podporuje sběrnici o rychlosti 1066MHz efektivně. Z nabídky AMD rozdrtí s přehledem kteréhokoliv soka, který by se mu odvážil postavit do cesty, a tak je jeho výběr vcelku jednoduchý.

Za základ mu zvolíme základní desku s možností zapojení 3 grafických karet firmy Nvidia pro výpočet 3D obrazu a fyzikálního modelu. Proto vybereme momentálně jedinou dostupnou desku eVGA s čipovou sadou Nvidia Nforce 680 se třemi PCI-E 16x sloty, osmi SATA konektory, dvěma Gbit síťovými kartami a hromadou dalšího příslušenství.

Protože jsou procesory Intel Core 2 Duo známé skvělým potenciálem při taktování, byla by škoda této možnosti nevyužít. Při výběru pamětí se tak neomezíme na DDR2 moduly s rychlostí 667 nebo 800MHz, ale sáhneme rovnou po nejrychlejších modulech Corsair Dominator zvládajících takt 1142MHz. A protože Windows XP umí pro jedinou aplikaci vyčlenit maximálně 2,5GB operační paměti, budou nám stačit dva gigabytové moduly.

Neboť SLI na grafických kartách GeForce 6800GTX není stále doladěné, vystačíme si prozatím s jedinou kartou. Zato do sestavy určitě zamontujeme dva 150GB pevné disky WD Raptor, jejichž plotny se otáčí deseti tisíci otáčkami za minutu.

Podáváme chlazené

Výkonné komponenty je důležité také kvalitně chladit. Dlouhodobě nejlepší chladiče vyrábí společnost Zalman, jejíž CNPS 9500 jednak znamenitě plní svou funkci a samozřejmě také velmi dobře vypadá. S chlazením grafické karty toho moc nenaděláme, tam musí zůstat původní dvouslotové chlazení s vývodem ze skříně.

Dobrý větrák nic nezmůže, pokud není umístěn v dobře řešené skříni. V tomto směru je výběr opravdu rozmanitý, a v úvahu přichází skříní hned několik. Já se rozhodl pro CoolerMaster Stacker 830, prostorný bigtower, jež je v základu obdařen třemi 120mm ventilátory.

Posledním důležitým elementem, který většina výrobců a stavitelů značně podceňuje, je kvalitní zdroj. Pokud uvážíme, že se v počítači v budoucnu usídlí dvě grafické karty 8800GTX a ještě jedna třetí (slabší) pro výpočet fyzikálního modelu, musíme mířit hodně vysoko. Zdroj musí mít 4 12V větve, minimální výkon 600W a pokud budeme taktovat, tak i nějakou rezervu.

Jako dobrá variante se jeví použití Taganu TG700-U25 Dual Engine, který výše popsaná kritéria bezezbytku splňuje. Navíc disponuje dvěma ventilátory a jejich regulací rychlosti otáčení v závislosti na teplotě.

Doladění chuti

Vypalovačka, druhá optická mechanika, čtečka karet, monitorovací panel - kombinace doplňků potom závisí už na vaší fantazii. Vzhledem k tomu, že výkon prakticky neovlivňují, nebudeme se jimi zabývat.

Malou výjimku tvoří operační systém. Přestože Windows Vista již klepou na dveře, nejsou zatím v prodeji, a tak je vyloučíme. Zbývají nám tu zaběhlé XP Pro nebo některá distribuce Linuxu. Linux zavrhuji hned na začátku, protože potom by naše extrémně výkonná sestava neměla smysl a instaluji Windows XP Pro.

První ochutnávka

S nainstalovaným systémem, bez jakýchkoliv optimalizací a samozřejmě s nainstalovanou sadou programů pro práci a zábavu trvá start systému přibližně 20s. A to rozhodně není špatná vizitka. Pokud si s ním ještě trochu pohrajeme a deaktivujeme nepotřebné porty, druhý SATA řadič, nastavíme pevnou IP adresu na používanou síťovou kartu a zrušíme detekci monitoru při startu Windows, dostaneme se na opravdu excelentních 10s.

Hlavní podíl na takovém čase nesou pevné disky WD Raptor. V rámci bezpečnosti jsem z nich nevytvořil RAID pole s funkcí stripping (paralelní zápis). Z výkonnostního hlediska by se však rychlost bootování nezvedla.

Podáváme hlavní chod

To nejnáročnější, k čemu počítač můžete použít, jsou samozřejmě hry. V případě použití LCD panelu do 20" (a to je velmi pravděpodobné), je výkonová rezerva opravdu velká. V rozlišení 1600x1200 si můžete zahrát cokoliv na jakékoliv detaily a třeba osminásobné vyhlazování hran. I Gothic 3 poběží naprosto bez problémů.

V syntetickém benchmarku 3DMark 2006 dosáhla sestava 10 550 bodů, přičemž procesor byl ohodnocen 2500 body. Například velmi běžný Athlon 64 3200+ ve stejném testu vyfasuje jen 750 bodů. Stejným poměrem dopadá i měření například v Aquamarku 3. Core 2 Duo E6800 je zkrátka nejlepší.

Stabilita především

I sebelepší počítač je k ničemu, pokud během práce nepředvídatelně kolabuje. Ne tak náš objekt zájmu. K restartu jsem jej dohnal jen asi dvakrát, a to ve chvíli, kdy jsem procesor přetaktoval na 3,74 GHz s příliš nízkým napětím nebo špatným nastavením pamětí.

Prime 95 běžel na této mašince bez zaváhání 12 hodin v kuse a ani opakovaný 3D Mark06 po dobu 6ti hodin jej nevyvedl z míry. Sestava si tak vydobyla vyznamenání "Rock Solid".

K čemu tak výkonný počítač?

Nad nejsilnějším osobním počítačem nemá smysl dělat jakékoliv závěry. Na řadu spíš přichází otázka, pro koho že se taková věcička hodí.

Jediný kdo jej opravdu ocení je hráč počítačových her a 3D modelář. Tam se naplno projeví výkon všech použitých komponent. Pro ostatní uživatele pracující například v DTP nebo i pro programátory a běžné uživatele je sestava zbytečně výkonná, a některé zvolené součásti nevyužitelné.

Nicméně snít má právo kdokoliv o čemkoliv, protože představivost je jedna z věcí, která vytváří lepšího uživatele IT. A tak vám třeba Ježíšek přinese pod stromeček právě takovou bedýnku :o)

Technická specifikace

  • Procesor: Intel Core 2 Duo X6800 (2,93GHZ, 4MB L3)
  • Chladič: Zalman CNPS 9500 (měděný, heatpipe)
  • Základní deska: eVGA nForce 680i (3x PCI-E 16x, SLI)
  • Operační paměť: 2 x 1GB Corsair Dominato (1143MHz, DDR2)
  • Grafická karta: GeForce 8800GTX (768MB RAM, DX10, PCI-E 16x)
  • Pevný disk: 2 x WD Raptor 150GB (1000 ot/min, SATA)
  • Skříň: CoolerMaster Stacker 830 (bigtower, hliník)
  • Optická mechanika: LG GSA-H22LR (Lightscribe)
  • Zdroj: Tagan TG700-U25 Dual Engine (700W, 4 x 12V větev
  • Software: MS Windows XP Professional
  • Orientační cena:105 000Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám