Hlavní obsah

Hardware 34/2005: Jak změnit BIOS základní desky

Novinky, Marek Schäferling

V dnešním čísle servisu přinášíme nové verze BIOSu pro základní desky a vypalovací mechaniky. Řekneme si, k čemu je takový BIOS či firmware dobrý, na závěr se podíváme, jak se flashuje, tedy mění.

Článek

Každý, kdo se o počítače alespoň trošku zajímá, jistě narazil na pojem flashování ve spojení s BIOSem základní desky nebo firmwaru nějakého zařízení, nejčastěji MP3 přehrávače nebo vypalovačky. K čemu vlastně slouží a proč je nebo není dobré nahrávat nové verze?

Co je to BIOS

BIOS (Basic Input Output System) je základním programovým vybavením každého dnešního počítače. Ten umožňuje základní komunikaci mezi základní deskou, komponenty počítače a periferními zařízeními. Dříve se přidělávaly čipy BIOSu na základní desku napevno, ale přibližně od dob Pentia III jsou jejich šváby vyjímatelné a vyměnitelné, takže zničená paměť CMOS (na ní je nahrán BIOS) není nutně důvodem pro pořízení nové desky. Pokud vám na základní dece něco nefunguje, jak by mělo, často pomůže právě flashnutí BIOSu.

Firmware u vypalovacích mechanik se oproti tomu stará o zápis na optická média. Je zde uležen základní postup, jak vypalovat na neznámá média a také parametry pro zápis na konkrétní média (jako síla laserového paprsku, rychlost otáčení, počáteční rychlost). Ne všechny DVD a CD jsou totiž ze stejného materiálu a mají stejnou vrstvu pro zápis. Čas od času se také stane, že mechanika neumí pro dané médium nalézt optimální "program" a DVD potom nelze vypálit nebo se zápis nezdaří. Tyto problémy potom řeší nový Firmware.

Upozornění: Pokud počítač pracuje správně, nesnažte se nahrát nové verze BIOSu nebo Firmwaru za každou cenu. Panuje všeobecné přesvědčení, že nový BIOS zvyšuje výkon počítače. Není tomu tak. Pouze upravuje staré chyby a občas přináší nové.

Nové verze BIOSu:

Abit:

ASUS:

Gigabyte:

MSI:

Firmware pro vypalovací mechaniky:

  • LG GSA-4167B verze DL11 - vylepšuje kvalitu zápisu na CD-R, DVD+/-R (16x) a dvouvrstvá média
  • Plextor PX-230A verze 1.01 - rychlejší zápis na CD
  • TEAC DV-W516E verze 1.0B - pouze pro vypalovačky s původním firmwarem 1.05/1.07, zlepšuje kvalitu zápisu na médii TY 16x DVD+/-R, taktéž pro MKM 2,4x a 4x dvouvrstvá DVD a zlepšuje rychlost zápisu na DVD-RAM
  • Pioneer DVR-110D verze 117 - podpora médií DAXON 16x DVD+/-R, podpora 12x DVD+R od RITEKu, zlepšuje čtení CD-ROM a DVD-ROM médií a zlepšuje zápis na dvouvrstvá média

Jak flashnout BIOS

Pozn. Věnujeme se nyní motherboardům MSI, u jiných výrobců je postup při změně BIOSu či firmwaru podobný.

Některé základní desky mají v BIOSu možnost zapnout ochranu proti flashování (přehrání). Položka se jmenuje BIOS FLASH Protection a je nutné ji deaktivovat (nastavit na DISABLED). Volbu najdeme v BIOS setup/ Integrated Peripherals/ BIOS Protection.

- Dalším krokem je zjištění modelu základní desky. Ten je napsaný na základní desce mezi nebo v blízkosti PCI slotů. Velmi důležité je i číslo revize desky, které se nalézá tamtéž. (nemusí tam však být vždy)

- Zapněte počítač a během procedury POST (úvodní obrazovka, kdy je možné vstoupit do BIOSu) sledujte text na obrazovce. Měli byste vidět mimo jiné něco podobného tomuto. "W6373MS v2.1 122101", což znamená, že máte desku MS-6373 s verzí BIOSu 2.1. Toto číslo si zapamatujte.

- Ze stránek Microstar International www.msi.com.tw si stáhněte nový BIOS pro vaší základní desku, jejíž označení jste právě zjistili. Pokud nemůžete vaši desku najít, rozhodně se nepouštějte do experimentování s "podobnými" názvy.

Vytvoření bootovací diskety

- Vytvořte si bootovací disketu Windows 98 nebo ME. Flashování je totiž nejbezpečnější provádět z DOSu. Pod Windows XP nebo 2000 můžete disketu vytvořit tak, že ji necháte naformátovat ve složce tento počítač a zaškrtnete při tom volbu "vytvořit systémovou spouštěcí disketu".

- Na disketu nakopírujeme stažené soubory z internetu s utilitou pro flash a novou verzí BIOSu. Následně počítač restartujte a nabootujte z takto vytvořené diskety.

- Po nabootování z diskety se objeví příkazová řádka, kam napíšete "awdfl783m w6330vms.320", kde první část je verze flashovacího programu nutného pro přepsání paměti CMOS, zatímco druhá část je název souboru BIOSu, který nahráváte. Proto se budou tyto názvy podle použité desky a verze lišit.

- Následně budete dotázání, zda chcete nahradit stávající verzi BIOSu novou verzí. Pokud zvolíte ANO, počkejte potom dokud nebudete vyzváni k restartu počítače nebo dokud se počítač sám nerestartuje. NIKDY V TUTO CHVÍLI POČÍTAČ NEVYPÍNEJTE. Po restartu vyjměte disketu.

Tím jste úspěšně zvládli přeflashování BIOSu. Poprvé je dobré tuto proceduru podstoupit pod dohledem někoho, kdo má zkušenosti, neboť jde o naprosto zásadní rozhodnutí a stejně zásadní je potom dopad na funkčnost, případně nefunkčnost počítače.

Reklama

Výběr článků

Načítám