Hlavní obsah

Hardware 31/2003: Kapesní počítač pro bohaté

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní recenzi vám představíme špičkový přístroj z kategorie PDA neboli Personal Digital Assistant. Je jím výrobek firmy HP s označením iPAQ 5450. Pokud jste se s kapesním PC dosud nesetkali, pak čtěte!

Foto: Patrik Pařízek

Výstavy starožitných hodin jsou mezi sběrateli a dalšími návštěvníky velmi oblíbené.

Článek

Malej, ale šikovnej!

To, co jsme kdysi považovali za high-end u klasických PC, nyní můžete mít v dlani své ruky. Přístroj je totiž vybaven procesorem 400 MHz, 64 MB RAM a 48 MB ROM. Kromě této dostačující kapacity jej lze doplnit paměťovou kartou typu SD. HP iPAQ je vybaven nejen integrovaným infra-portem, ale také BlueToothem, WiFi nebo snímačem otisku prstu. Nádherný barevný displej s rozlišením 240x320 je velmi věrný a kontrastní. Bohatou nabídku softwaru zdarma uzavírá operační systém PocketPC 2002 (Windows CE 3.0) z dílny Microsoftu s českou lokalizací InterWrite firmy SunnySoft. Pojďme se na přístroj podívat podrobněji...

Základní používání

Rozměry i hmotnost jsou přijatelné, pouze ergonomie není pravidelná a zvláště leváci s ní budou mít problémy. Základní ovládání se provádí tužkou, ale bez fólie displeje to raději nezkoušejte. Tužka je totiž vyrobena z plastu a na jejím hrotu končí svár, který vám může velmi nepříjemně poškrábat displej. Samozřejmě nechybí kalibrace tužky, takže se vždy "strefíte" na to správné místo. K jednoduššímu ovládání vám pak dopomůže pět programovatelných tlačítek, pětisměrný ovládací kříž a klávesa na regulaci hlasitosti.

Pro "psaní" můžete využít několik způsobů - jednak klasické vyťukávání písmen do virtuální klávesničky, dále rozpoznávání psaného písma či celých vět (to ale nedoporučuji), doplňování slov (podobně jako T9 u mobilů, pouze v angličtině) nebo pomocí externí rozkládací klávesnice. Nejpoužívanějším způsobem je asi klasické vyťukávání do virtuální klávesnice - o rychlosti bohužel nemůže být ani řeč, jelikož psaní je asi tak pomalé jako kdybyste na běžné klávesnici zkoušeli psát jedním prstem (ale mezi námi jsou jistě tací, kteří tento způsob psaní považují jako svůj vlastní). Nicméně např. psaní SMS na mobilech je mnohem pomalejší...

Jelikož je displej iPAQu barevný a podsvícený, naskýtá se otázka výdrže. Pět a půl hodiny čistého plného provozu s dodávanou baterií je opravdu dobrý výkon. Samozřejmě si můžete dokoupit náhradní akumulátor dvojnásobné kapacity nebo tzv. rozšiřující modul s baterií (a také slotem pro CompactFlash kartu). Nabíjení probíhá přes kolébku (USB) nebo přes externí jednoduchou nabíječku, a to zhruba čtyři hodiny z nuly na sto procent kapacity.

PocketPC 2002

Jak již bylo dříve uvedeno, v minipočítači je zabudován operační systém PocketPC 2002, což je vlastně "přejmenovaný" Windows CE pro kapesní počítače. Design je prakticky shodný s Windows XP a díky kompatibilnímu programu ActiveSync můžete hravě synchronizovat svá data se svým stolním počítačem. Samotný PocketPC 2002 však pro základní fungování postačí jen tak-tak a vy tak budete muset sáhnout k dalšímu softwaru, sharewaru nebo freewaru (např. na www.pocketpc.cz). V základní výbavě systému je tedy např. Microsoft Reader pro čtení knih ve speciálním formátu z dílny Microsoftu (který téměř nikdo z vás nevyužije), nepohodlný prohlížeč obrázků iPAQ Image Viewer, jedna jediná hra Solitaire a to snad v tom nejzákladnějším provedení ještě z dob Windows 3.1, Microsoftí obdoba ICQ "MSN Messenger" a pak jakési "parodie" - Pocket Word a Excel. Ač se tváří podobně jako jejich "stolní" verze, svých funkcí zdaleka nedosahují a např. takový Word spíše působí jako Poznámkový blok.

V neposlední řadě bych neměl zapomenout na poměrně slušný přehrávač hudby a videa Windows Media, ale stejně jako u "stolní" verze jsem si ani tady nemohl zvyknout na krkolomné uspořádání "knihovny médií". MP3 ale dekóduje velmi rychle, videa menších rozměrů rovněž běhají zcela plynule (kdo PocketPC nikdy neviděl, asi neuvěří, že něco tak "náročného" může přehrávat tak malé zařízení). Celou verzi "na pozadí" doprovází jakási Pocket verze programu Outlook - jako první vždy naskočí obrazovka "Deník", chcete-li "Dnes" s nejdůležitějšími událostmi, úkoly a poštou. Ta je spravována přímo operačním systémem, mnoho funkcí sice neskýtá, ale pro kapesní účely bohatě postačí (jistě potěší, že došlé e-maily zanechá na serveru tak, abyste si je mohli přečíst na svém "hlavním" PC). A samozřejmě nechybí Internet Explorer, který bohužel není až tak rychlý a kompatibilní - v nové verzi PocketPC 2003 je ale v mnohém vylepšen!

Další software, který přidává samotné HP, může leckoho překvapit. Pomocí infra-portu a programu Nevo můžete dálkově ovládat prakticky kterékoli elektronické zařízení ve vaší domácnosti - např. televizi, video, DVD a hifi věž. Vše je naprosto jednoduché, stačí vybrat značku přístroje a vyzkoušet nastavení. Lze ukládat i různé profily pro různá prostředí (např. práce nebo domácnost) a stahovat nové infra kódy pro nové přístroje z internetu. S tímto programem se HP opravdu vytáhlo.

Příště...

Za týden si přečtete o dalších možnostech iPAQu po nahrání dalšího softwaru z internetu, zkušenosti s vestavěným WiFi, BlueTooth a infra-portem, ochranou otiskem prstů a také se dozvíte nemilosrdný verdikt...

HP iPAQ 5450 PocketPC 2002 s bonusovým softwarem a lokalizací zdarma (cca 19400 Kč s DPH) pochází z prodejny RAMM České Budějovice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám