Hlavní obsah

Hardware 18/2005: Chytrá Nokia 3230

Novinky, František Janouch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním testu magazínu Hardware na vás čekají dojmy z používání mobilního telefonu Nokia 3230, který je také přezdíván jako "smartphone za lidovou cenu". Nemusí tak sloužit čistě k telefonování, protože ve spojení s multimediálními funkcemi dokáže například přehrávat MP3 soubory nebo natáčet video-sekvence.

Článek

Dojmy: Nokia 3230

Nikdy jsem nepochopil, proč Nokia označuje své mobilní telefony tak chaoticky, kdy "nokie-neznalý" člověk opravdu neví, o jakém typu telefonu je řeč. Pod číslem 3230 si ale ode dneška můžete vybavit velmi vyspělý mobil s více než bohatou řadou funkcí.

Nokia 3230 se dá zařadit do kategorie tzv. chytrých telefonů a díky přítomnému operačnímu systému Symbian 7.0 (Series60) je plně konfigurovatelný a pomocí přídavného softwaru si jej můžete utvořit k obrazu svému.

O vlastnostech "typického mobilního telefonu" (volání, psaní SMS) v tomto článku řeč nebude - budu se soustředit na vlastnosti, které zajímají spíše čtenáře magazínu Hardware. Ohledně designu lze říci jen to, že telefon má poměrně elegantní, tuhý design větších rozměrů a vyšší hmotnosti, vzhledově podobný staršímu Sony Ericsson T610.

Operační systém Symbian překvapí uživatele již na první pohled díky vestavěným aplikacím. Jako první "na ráně" jsou určitě hry, které řádně otestují výkon mobilu. Rally Pro Contest je plně trojrozměrná a grafika skutečně překvapí, je podobná známé sérii "Rally", kterou znáte z PC. Opravdu potěší plynulost hry, která je podobná hrám na vyspělých PDA (PocketPC). Ani další hry si nic nezadají se stolními předlohami a unikátní jsou aplikace typu Moorhuhn, kdy je využíván vestavěný fotoaparát, aby snímal prostor, zatímco v prostoru se "virtuálně" pohybují cíle, které je třeba zaměřít.

Kromě toho zajisté zaujme pokročilý software pro manipulaci s fotografiemi a videem. Díky němu je možné např. vyrábět krátké efektní videoklipy, které lze následně poslat pomocí MMS zpráv. Fotoaparát je na velmi slušné úrovni s rozlišením 1.2 Mpix, takže s trochou odvahy lze z pořízených snímků vyrobit v minilabu klasické fotografie. Z dalších aplikací je přítomen např. konvertor měn, kalkulačka, jednoduchý e-mailový klient a wapový browser.

K prohlížení internetu je možné nahrát si webový browser Opera, program na dálkové ovládání televize (Nokia 3230 má infra port), software podobný ICQ, editor textu, čtení knih, slovník a pomocí bluetooth zařízení lze dokonce z této Nokie "vyrobit" i plnohodnotný GPS navigační systém.

Kromě těchto utilit má 3230 bohatou podporu multimédií. Lze přehrávat  MP3 soubory a pomocí externího softwaru i hudbu ve formátu OGG. Pokud si dokoupíte větší paměťovou kartu (dodávaná 32MB RS-MMC je opravdu spíše nouzová), můžete si multimédia užít naplno díky přehrávání filmů, které se zkonvertují na velikost displeje. Pro nerušený poslech jsou v krabici přítomny stereo sluchátka, díky kterým lze poslouchat také vestavěné FM rádio nebo je používat jako handsfree (přístroj ale disponuje také tzv. hlasitým odposlechem). Nesmím zapomenout zmínit novou funkci Push-to-Talk, díky čemuž lze za paušální poplatek "volat" přes GPRS přenosy podobně jako přes vysílačku.

Co se týče psaní SMS, Nokia bohužel díky přítomné diakritice "zkracuje" SMS až na 70 znaků, což se může značně prodražit. Díky Symbianu lze ale z internetu dohrát aplikaci NaSMS, která před odesláním SMS diakritiku umaže a SMS pak má celých 160 znaků.

Nesmím opomenout komplexní správu úkolů, kalendáře, kontaktů apod. - to vše jednoduše synchronizovatelné s PC přes infra port, Bluetooth nebo kabel, který je možné dokoupit. Vše je maximálně přehledné, což ocení i lidé, kteří jsou zvyklí na správu manažerských funkcí prostřednictvím PDA (PocketPC).

Během používání jsem u Nokie narazil na jediný problém - a to je nepříjemné pípnutí před každou SMS, MMS či vyzváněním hovoru. Podle diskusního fóra však může být tento problém vyřešen v nejnovějším firmware. Telefon vydrží v pohotovostním režimu asi týden.

Pokud chcete přístroj "nejen pro telefonování", ale také pro zábavu spojenou s provozem jednodušších kancelářských aplikací, pak je Nokia 3230 správnou volbou za poměrně nízkou cenu!

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 13/2005: Aprílový servis ovladačů

Článek s nešťastným číslem v nadpisu skrývá nejedno překvapení pro majitele grafických karet NVIDIA či základních desek s čipsety VIA/SiS. Naleznete...

Hardware 15/2005: Spousta nových ovladačů

V dnešním servisním vydání magazínu Hardware si na své přijdou téměř všichni. Máme zde ovladače NVIDIA, ATI, VIA, SiS, Creative i Realtek. Nechybí ani tipy.

Výběr článků

Načítám