Hlavní obsah

Hackeři to budou mít těžší. Nová služba má zamezit masivním útokům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení CZ.NIC, které má na starosti českou národní doménu, spustilo tento týden novou službu. Ta má zajistit funkčnost internetových služeb i v případě masivního hackerského útoku. Prvními společnostmi, které se k aktivitě sdružení přidaly, jsou Seznam.cz a Vodafone.

Foto: Novinky

Počítačový server (ilustrační foto)

Článek

Služba zvaná ISP DNS Stack má zabránit útokům na DNS servery. Ty standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Ve chvíli, kdy je hackeři vyřadí z provozu – což se už v minulosti stalo několikrát – jeví se uživateli webové stránky jako nedostupné.

Tím, že nefunguje překladač (DNS servery), webové prohlížeče po zadání adresy totiž nevědí, kam se mají připojit. Zákazníků s ISP DNS Stackem se ale případný útok nijak nedotkne a internetové služby v doméně .CZ pro ně zůstanou plně dostupné.

Budování spolehlivých datových služeb

„Pro Seznam.cz jako poskytovatele obsahu, informací a zábavy, je naprosto klíčová dobře fungující internetová infrastruktura. DNS je její nepostradatelnou součástí a z historie víme, jak vysoce nepostradatelnou,” říká Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz.

Ten zároveň dodal, že česká internetová jednička nedávno investovala do zrobustnění DNS služeb používaných v obou svých datových centrech. „Nabídka sdružení CZ.NIC na hostování DNS stacku tuto naši investici posouvá o úroveň výše. Navíc velmi oceňuji snahu sdružení CZ.NIC hledat další cesty, jak pomoci službám a uživatelům na internetu. Jsem tak rád, že mohu jejich snahy podpořit konkrétními kroky,” uzavřel Pečínka.

„Spolupráce s CZ.NIC je součástí naší dlouhodobé strategie budování spolehlivých datových služeb. Služba ISP DNS Stack představuje kopii DNS serveru pro doménu .CZ přímo v síti Vodafone. Zákazníkům tak zajistíme správné fungování DNS pro české domény i v případě útoků na servery CZ.NIC,” vysvětlil Milan Zíka, technický ředitel společnosti Vodafone.

Klíčový systém pro fungování internetu

Službu ISP DNS Stack provozuje výhradně sdružení CZ.NIC. Správce české národní domény se podílí na fungování operačního systému a všech na něm běžících služeb. Zapojené organizace zajišťují nákup potřebného hardware, jeho umístění v datacentru a následný provoz ve vlastní síti.

„Systém DNS je klíčový pro fungování internetu a služeb, které jsou na něm závislé. V případě, že by došlo k jeho napadení nebo výpadku, stal by se internet pro většinu lidí prakticky nepoužitelný. Velice si vážím přístupu společností Seznam.cz a Vodafone, které tímto dávají najevo především svým zákazníkům, že je pro ně dostupnost internetu za jakékoliv situace klíčová,“ prohlásil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám