Hlavní obsah

Hackeři napadli americkou poradenskou firmu, chtějí ukrást milión a rozdat jej

Londýn
Aktualizováno

Hackeři z hnutí Anonymous zaútočili na počítače americké bezpečnostní poradenské firmy Stratfor. Na Twitteru uvedli, že ukradli 200 GB e-mailů a údajů o kreditních kartách. Jeden z hackerů prohlásil, že cílem současné vánoční akce je ukrást milión dolarů (19,75 miliónu korun) a rozdat ho.

Foto: mas, Novinky

Článek

K útokům se hlásí členové hackerského hnutí, které si říká Anonymous; ti v neděli slíbili týden trvající útok na dlouhý seznam cílů v rámci "oslav Vánoc".

Skupina zveřejnila prostřednictvím sociální sítě Twitter link na to, co je podle nich tajným seznamem klientů firmy Stratfor včetně americké armády a vojenského letectva, analytiků Goldman Sachs či MF Global.

"Už ne tak soukromý a tak tajný," dělali si hackeři na Twitteru legraci ze Stratforu a jeho seznamu. Hackeři z Anonymous tvrdí, že se k údajům o kreditních kartách dostali díky tomu, že nebyly nijak kódované. Pokud se to potvrdí, znamenalo by to pro Stratfor coby pro soukromou zpravodajskou službu obrovskou ostudu.

Několik hodin poté, co hackeři informovali, že se dostali k seznamu klientů společnosti Startfor, zveřejnili na internetu dokumenty, o nichž tvrdí, že ukazují, jak se dostali k penězům a kam je převedli.

Na stvrzence o daru ve prospěch Ameického červeného kříže stojí jméno Allena Barra, který do nedávna pracoval jako úředník pro stát Texas a zabýval se mimo jiné útoky hackerů na banky. Z Barrova účtu zmizelo 700 dolarů, peníze šly na konto Červeného kříže a dvou dalších dobročinných organizací. "Musel jsem konto zrušit," řekl Barr.

Stratfor útok opatrně přiznal

Web firmy nefunguje a je na něm jen oznámení, že "server prochází údržbou". Klienty informoval, že poté, co se dozvěděl, že na jeho internetové stránky zaútočili hackeři, své servery zastavil.

"Máme důvod se obávat, že jména našich klientů se ocitla na jiných internetových stránkách," cituje agentura AP z e-mailu, který dostali klienti Stratforu. Výkonný ředitel firmy George Friedman v něm napsal, že Stratfor "úzce spolupracuje s vyšetřovateli, aby se podařilo zjistit, kdo za internetovým útokem stojí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám