Hlavní obsah

Google slíbil francouzským vydavatelům přes 1,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Americký internetový gigant Google slíbil zaplatit francouzským vydavatelům novin v příštích třech letech 76 milionů USD (1,6 miliardy Kč). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, do kterých měla možnost nahlédnout. Podpis dohody, která ukončila více než rok trvající spor o autorských právech, mezi Googlem a lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig) zastupujícím francouzské celonárodní a regionální deníky byl oznámen v lednu. Finanční podmínky ale strany nezveřejnily. Jedna z lobbistických skupin vydavatelů však považuje dohodu za nespravedlivou.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dokumenty zahrnují rámcovou dohodu, která stanoví, že Google je připraven vyplatit celkem 22 milionů USD ročně skupině 121 národních a místních vydavatelů zpravodajství ve Francii po podpisu individuální licenční dohody s každou z nich.

Druhý dokument je dohoda o urovnání, ve které Google souhlasil s tím, že zaplatí stejné skupině deset milionů USD výměnou za jejich závazek ukončit všechny současné a případné budoucí soudní spory spojené s nároky na autorská práva po dobu trvání této tříleté smlouvy.

"Tyto neprůhledné dohody nezajišťují spravedlivé zacházení se všemi vydavateli, protože vzorec pro výpočet není zveřejněn," uvedla tento týden unie nezávislých vydavatelů zpráv na internetu Spiil. Dodala, že lituje, že se svazy v celém odvětví nedohodly na společném postupu při jednání s Googlem. "Google využil našeho rozdělení k prosazení svých zájmů."

Google bude francouzským deníkům platit za autorská práva

Internet a PC

Celá částka bude rozdělena mezi jednotlivé vydavatele. Pokud však chtějí získat svůj podíl, musí podepsat s Googlem individuální licenční smlouvu. Částky pro jednotlivé vydavatele se pohybují od 1,3 milionu USD pro deník Le Monde po 13 741 USD pro lokální La Voix de la Haute-Marne. Dokument neupřesňuje, jak se tyto částky vypočítávají.

Podle informovaného zdroje si národní deníky Le Monde, Le Figaro a Libération navíc vyjednaly každý zhruba tři miliony eur (77,2 milionu Kč) ročně tím, že v listopadu souhlasily s prodejem předplatného přes Google.

Členové Apig se rovněž zavázali používat a doplňovat nový produkt Google News Showcase, což je nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv.

Reklama

Související témata:

Související články

Google dostal ve Francii pokutu 3,8 miliardy

Americká internetová společnost Google dostala ve Francii pokutu 150 milionů eur (3,8 miliardy korun). Podle francouzského kontrolního úřadu narušovala...

Výběr článků

Načítám