Hlavní obsah

GeForce 6200 dostala AGP můstek

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NVIDIA tuto skutečnost po měsíci dohadů konečně oficiálně potvrdila, což v krátkosti znamená, že se na trh dostává velmi levný čip s podporou Shader Modelu 3.0, který se snaží být novou featurou, jíž se nVIDIE pokusí nasbírat cenné body v nejnižším low-endu AGP grafických karet.

Foto: archiv nemocnice

Díky Nadačnímu fondu Pavla Novotného je nyní moderní širokoúhlý televizor k dispozici pacientům na každém pokoji chirurgického oddělení.

Článek

Server The Inquirer již před několika týdny uvedl, že byly zahájeny práce na PCB grafické karty, jež obsahuje překlenovací můstek z PCI Express rozhraní na jeho AGP ekvivalent.

Vysoký výkon / nízká cena?

PCI Expresní verze GeForce 6200 zvládající nástrahy DirectX 9 rozhraní byla uvedena již minulý rok a lákala zákazníky na poměrně vysoký výkon spojený s dobrou cenou tohoto produktu - NVIDIA totiž využila skvělých přenosových hodnot PCIe slotu a za pomoci TurboCache technologie snížila množství onboardové paměti (TC verze jí většinou obsahují 16MB oproti dnes řekněme standardním 128 - 256MB), jež by jinak musela být na GeForce 6200 osazena.

Pestrá minulost

Podíváme-li se do krátké historie jádra tvořícího GeForce 6200 (NV44) zjistíme, že je derivátem původní GeForce 6600 (NV43) a nově obsahuje pouze 4 renderovací jednotky - tzn. že jí byl počet kusů zbývající do osmi násilně deaktivován - pro overclockery se zde rýsuje velice nadějná šance zbývající počet neoprávněně vypnutých jednotek opětovně využít...

Avšak i zde se skrývá jeden obrovský problém - jestliže kartu nevložíte do základní desky a neprojedete ji poté např. utilitou Riva Tuner, nebudete vědět, jaké jádro obsahuje.

GeForce 6200 totiž může být tvořena dvěmi odlišnými čipy - tj. zdánlivě ořezanou NV43 a novou NV44, která je nyní používána v tzv. TurboCache PCIe verzích. Rozdíly mezi nimi jsou markantní; NV44 je totiž slabým odvarem NV43 - velikost jejího jádra je v porovnáním s NV43 v poměru 110:156 čtverečných milimetrů .

Je očividné, že zde byl ušetřen materiál i prostor odříznutím určitého množství pixel pipelines (napočítáme čtyři pipeliny bez možnosti aktivace zbývajících, protože ty zde jaksi nejsou), zatímco tři vertex shader jednotky zůstaly zachovány na stejné hodnotě jako u NV43. Oba čipy vyrábí TSMC za pomocí 110nm technologie.

Výkonostní král AGP low-endu

Jestliže tedy narazíte na jádro pohánějící dřívější GeForce 6600, pak se můžete dočkat velice zajímavých přetaktovacích výsledků. I kdyby však byly GeForce 6200 AGP vybavovány jednodušší NV44, na jejich výborné ceně a přijatelném výkonu se nic měnit nebude.

Očekávaná cena AGP verzí se očekává na úrovni 3300 českých zdaněných korun. Dá se říci, že AGP low-end dostává nového výkonostního krále, který je konečně schopen sesadit dosavadní grafiky vybavené jádry ATI Radeon 9550/9600.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám