Hlavní obsah

Francouzští vývojáři ženou Apple k soudu, kvůli poplatkům za aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oakland

Francouzští vývojáři aplikací v pondělí ve Spojených státech zažalovali americkou technologickou společnost Apple. Tvrdí, že firma porušuje americké antimonopolní zákony, protože jim účtuje příliš vysoké poplatky za používání svého obchodu s aplikacemi. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K žalující straně patří například společnost Société du Figaro, která vyvíjí zpravodajskou aplikaci Figaro. Žaloba podaná u soudu v kalifornském Oaklandu tvrdí, že Apple zneužívá monopolního postavení v distribuci aplikací na zařízeních s jeho operačním systémem iOS. Toto monopolní postavení firmě podle žaloby umožňuje vybírat vysoké poplatky a zároveň brzdí inovace a omezuje spotřebitelům možnost výběru.

„Postup společnosti Apple nelze ospravedlnit žádnou obchodní nutností či přínosem pro hospodářskou soutěž. Místo toho je cílem postupu Applu likvidace konkurence,“ cituje agentura Reuters ze žaloby. Ta požaduje, aby soud firmě praktiky narušující hospodářkou soutěž zakázal a nařídil jí zaplatit odškodné.

Google Play dovolí části vývojářů v Evropě využívat konkurenční platební systémy

Software

Na začátku bylo jedno herní studio

Pozornost směrem k obchodu App Store se začala ubírat předloni v srpnu, kdy se rozhořel spor mezi Applem a herním studiem Epic Games. Právě to začalo velmi nevybíravým způsobem protestovat proti poplatkům. A to nejen proti Applu, ale také proti Googlu.

Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize.

Ukázka ze hry Fortnite – kapitola 2Video: archív tvůrců

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games předloni nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google z toho vyvázl vcelku snadno, neboť na systému Android je možné Fortnite snadno nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, v případě platformy iOS to tak jednoduché není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Fortnite chybí na iPhonech a iPadech přes rok, brzy se to ale má změnit

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám