Hlavní obsah

Francie zavedla digitální daň, USA spustily vyšetřování

Francouzský senát ve čtvrtek schválil po dolní komoře parlamentu návrh zákona o digitální dani. Ta bude tříprocentní a bude se vypočítávat z příjmů ze služeb poskytovaných ve Francii. Podle agentury Reuters se týká firem, které mají v této zemi příjmy nad 25 milionů eur (640 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (19,2 miliardy Kč). V USA kvůli nové dani spustili vyšetřování.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Francie přišla s daní Gafa, když se na společném zdanění internetových firem nedokázaly shodnout unijní země. Má jít o dočasné opatření do chvíle, než se v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podaří dojednat mezinárodní dohodu o digitální dani.

Digitální daň platí zpětně, a to od začátku letošního roku. Do státní pokladny má přinést peníze od velkých internetových firem, jež vydělávají i díky francouzským uživatelům internetu, ale sídlí v jiných zemích. Dani se ve Francii říká Gafa, podle začátečních písmen čtyř zásadních zamýšlených plátců: Google, Amazon, Facebook a Apple.

Trump nařídil vyšetřování

Americký prezident Donald Trump nařídil vyšetřit, zda francouzská daň namířená proti internetovým gigantům nediskriminuje americké firmy. Oznámil to ve středu americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle něhož úřady prověří i to, zda má Paříž k zavedení tříprocentní digitální daně důvod. Pokud Washington usoudí, že jsou americké firmy nespravedlivě daněny, může přijít s odvetnými kroky, například v podobě cel.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Preziden USA Donald Trump

Paříž se hájí tím, že daň, kterou ve čtvrtek definitivně schválil Senát, je v souladu s mezinárodními úmluvami. „Státy jsou v daňových otázkách suverénní. Takže z našeho hlediska je nemístné použít obchodní nástroj k útoku na suverénní stát,” uvedlo podle agentury Reuters francouzské ministerstvo financí.

Spojené státy už několikrát podobné vyšetřování provedly v souvislosti s obchodními praktikami Číny nebo Evropské unie, vůči nimž Trump uplatňuje tvrdé vyjednávání. Pokud byl podle Trumpa zjištěný přístup nespravedlivý, nařídil zavést cla. Podle Reuters může být nová francouzská daň začátkem další obchodní roztržky mezi USA a EU.

Zavádění odvodů pro internetové firmy navrhují také další země včetně České republiky, kde je teď v připomínkovém řízení návrh na sedmiprocentní digitální daň pro velké firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám