Hlavní obsah

Facebook zavede varování před lživými informacemi o koronaviru

– New York

Americká společnost Facebook bude uživatele této nejznámější sociální sítě na světě varovat, pokud budou „lajkovat” nebo komentovat lživé zprávy o koronaviru. Oznámila to agentura AP s odvoláním na tiskové prohlášení firmy. Moderátoři sítě jsou už nyní pověřeni, aby podobné zprávy mazali.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od propuknutí epidemie se na internetu objevilo poměrně velké množství zpráv označovaných za manipulativní, zavádějící nebo přímo lživé.

Byla to například informace o tom, že koronavirus je ve skutečnosti americká munice pro vedení biologické války, nebo "zaručené" zprávy o nových lécích na covid-19. Podle západních médií i některých institucí mají tyto informace často původ v Rusku nebo Číně.

Facebook hodlá nové opatření zavést v několika příštích týdnech, uvedla firma. Správci sítě už dříve vyřadili veškeré reklamy na léky slibující léčbu nákazy, mimo jiné i toxickým metanolem. Podle společnosti Avaaz, která se dezinformacemi na sociálních sítích zabývá, na Facebooku nyní koluje víc než sto smyšlených zpráv o koronaviru, z nichž mnohé mají statisícová i milionová zhlédnutí.

Problém je i v tom, že smyšlené zprávy šíří dál samotní uživatelé – jednoduše věří tomu, co si na internetu přečtou. Není výjimkou, že některé zprávy mají desítky či stovky tisíc sdílení. Nevědomky tak pomáhají tvůrcům dezinformací, aby si vydělali pořádný balík peněz.

Přestaňte si vymýšlet hoaxy, boj s koronavirem jen ztěžujete, vzkázal šéf WHO

Bezpečnost

Zlatý důl

Podobné kauzy globálního dosahu jsou totiž pro tvůrce dezinformací hotový zlatý důl. Využívají strachu a paniky lidí, aby je nasměrovali na své webové stránky. Díky tomu následně profitují ze zobrazované reklamy, a to klidně i několik milionů dolarů.

Na webu je tak možné narazit na informace o tom, že lék na koronavirus je znám již dávno, ale že jej úřady nechtějí dát veřejnosti. Stejně tak je nesmyslný komentář, podle kterého je s výskytem nemoci spojena nadace Billa a Melindy Gatesových.

Jiná dezinformace zase uvádí, že v souvislosti s výskytem choroby různé světové mocnosti přeruší přístup k internetu, aby nebylo možné „šířit pravdu o koronaviru“. Chtějí tak prý umlčet sociální média a jedince, kteří „říkají o viru pravdu“.

Nic z výše uvedeného samozřejmě není pravda, jak zdůraznil server CBS News.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám