Hlavní obsah

Facebook při mazání příspěvků pochybil, zjistil kontrolní orgán

San Francisco

Nezávislá kontrolní rada ustavená společností Facebook poprvé přišla s případy, v nichž podle ní americký technologický gigant pochybil při moderování obsahu. Kontrolní orgán identifikoval šest příspěvků, které podle něj moderátoři Facebooku smazali z platforem neprávem. Ke kauzám se nyní bude moci týden vyjadřovat veřejnost, o dalším postupu pak rozhodnou panely složené z pěti členů rady.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook v prohlášení zopakoval svůj předchozí slib, že rozhodnutí rady bude považovat za závazná.

Tři ze šesti vybraných příspěvků Facebook smazal kvůli tomu, že údajně porušovaly jeho pravidla ohledně šíření nenávisti. Proti tomuto druhu zásahů se přitom podle mluvčího kontrolní rady odvolávali uživatelé nejčastěji. Orgán přitom od října nashromáždil dohromady kolem 20 000 stížností.

„Podněcování nenávisti je zvláště složitá oblast," řekl agentuře Reuters člen orgánu a profesor práva z Kolumbijské univerzity Jamal Greene, podle nějž je pro počítačové algoritmy obtížné správně pochopit kontext takových příspěvků.

Facebook v listopadu poprvé zveřejnil statistiky ohledně rozšířenosti nenávistných vyjádření na svých platformách, z nichž vyplynulo, že z každých 10 000 příspěvků, které se uživatelům zobrazí, jich obsahuje podobné sdělení deset až 11. Mezi další typy obsahu, proti nimž společnost zasahuje, patří například nahota, násilí či šíření dezinformací.

Facebook smazal stovky skupin o konspirační teorii QAnon

Internet a PC

Příspěvek zaslal samotný Facebook

Jeden z vybraných případů zaslal kontrolní radě samotný Facebook. Ten v tiskovém prohlášení uvedl, že orgánu bude zasílat na přezkum kauzy, jež požaduje za významné nebo zvlášť těžko posouditelné.

Greene poznamenal, že řada případů vyvolává „důležité otázky ohledně toho, kde nakreslit čáru" při rozhodování o tom, jaký obsah je ještě na platformách společnosti obhajitelný. Facebook může radu požádat rovněž o nezávazné doporučení ohledně změny jeho pravidel užívání, podle Greena to však zatím neučinil.

Foto: Erin Scott, Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Rada rovněž plánuje v příštích měsících rozšířit svůj záběr a začít přijímat námitky uživatelů i ohledně příspěvků, které podle nich společnost měla smazat, ale neučinila tak.

Kontrolní rada je nezávislý orgán složený z dvacítky akademiků, novinářů a dalších expertů. Jeho zřízením Facebook reagoval na množící se stížnosti uživatelů, odborné veřejnosti i politiků na to, jak spravuje obsah na svých platformách. Kritici však tvrdí, že rada nebude stačit posuzovat dostatečné množství příspěvků a bude reagovat až příliš pozdě – na rozhodnutí má totiž asi 90 dnů od doby, kdy se některým z námětů vůbec začne zabývat.

Pozor na důsledky porušování pravidel, varovala Evropská komise technologické giganty

Internet a PC

Sporné příspěvky

Mezi šestici příspěvků, jejichž smazání rada označila za sporné, patří vyjádření malajsijského prezidenta, v nichž prohlašoval, že muslimové mají právo „zabít miliony Francouzů za masakry v minulosti”. Dalším je fotografie mrtvého dítěte s textem kritickým vůči tomu, jak Číňané zacházejí s muslimskými Ujgury.

Facebook rovněž smazal historickou fotografii kostelů v ázerbájdžánské metropoli Baku, kterou údajně doprovázel popisek, jenž vyjadřoval pohrdání místními obyvateli. Znepřístupnil také fotografii ženských bradavek, která podle autora příspěvků pomáhala s šířením osvěty ohledně prevence rakoviny prsu. Dalším sporným příspěvkem byl podle rady domnělý citát šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse.

Jako poslední rada řeší příspěvek kritický ke krokům francouzské vlády proti koronaviru, který se objevil ve skupině, jež tvrdila, že existují ověřené léky na covid-19.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám