Hlavní obsah

Facebook bez dohledu rodičů až od patnácti let? Návrh prošel vládou

– Praha

Až ve věku od 15 let si budou moci děti samy založit účet na sociální síti. Vyplývá to z návrhu zákona o zpracování osobních údajů, který ve středu schválila vláda v demisi. Děti do 15 let totiž nebudou moci bez souhlasu rodičů udělit souhlas se zpracováním osobních údajů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Původní předloha počítala s věkem 13 let, ale vláda i z iniciativy Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) podpořila vyšší hranici, řekl novinářům ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Norma vychází z nových unijních pravidel ochrany soukromí (GDPR). Vnitro je chce prosadit ve Sněmovně zrychleně. Podle opoziční ODS je ale návrh zákona příliš široký.

Unijní norma umožňuje státům zvolit věkovou hranici pro souhlas se zpracováním údajů mezi 13 a 16 lety. Předsedkyně ÚOOÚ Ivana Janů novinářům řekla, že na jednání kabinetu žádala, aby se hranice posunula alespoň na 15 let.

„Jsem toho názoru, že rodiče nesou zásadní odpovědnost za pohyb dětí na síti, je nutno, aby byl ten věk vyšší,” uvedla.

Odbory i zaměstnavatelské svazy při projednávání normy trvaly na zachování 16 let věku. Ministerstvo ale označovalo za nepřiměřené, aby téměř šestnáctileté dítě potřebovalo souhlas svých zákonných zástupců například k instalaci a využívání komunikační aplikace nebo sociální sítě, když je plně trestně odpovědné. Podle Janů nakonec padla volba na 15 let, protože to koresponduje i s hranicemi v občanském a trestním právu.

Odstrašující filmy o stinné stránce internetu 

Určení věkové hranice dává smysl, neboť internet je pro děti velmi nebezpečné hřiště. Na nástrahy číhající na celosvětové počítačové síti upozorňuje trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz.

Ukázka z filmu Seznam se bezpečně! 3Video: Seznam.cz

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám