Hlavní obsah

EU se snaží přimět státy k zavedení digitální daně

Brusel

Rakouské předsednictví EU se prostřednictvím kompromisního návrhu bude snažit přimět členské státy ke schválení sporné digitální daně. Plánovaný poplatek ve výši tří procent z tržeb koncernů typu Facebooku, Googlu a Amazonu by nově měl být vybírán jen do určitého data. Vyplývá to z dokumentu, do něhož měla možnost nahlédnout agentura Reuters. Poplatek byl od počátku zamýšlen jako přechodné řešení stavu, kdy velké digitální koncerny daní své globální zisky v zemích s nejnižší daňovou sazbou.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Hlavním zastáncem digitální daně je Francie. Pro jejího prezidenta Emmanuela Macrona jde o prestižní projekt a průlomu v jednání by rád dosáhl do konce roku.

Článek

Evropští ministři financí by o zmraženém návrhu měli diskutovat příští týden. Schválit by jej museli jednomyslně, státy ale zatím nejsou jednotné.

Hlavním zastáncem digitální daně je Francie. Pro jejího prezidenta Emmanuela Macrona jde o prestižní projekt a průlomu v jednání by rád dosáhl do konce roku. Skepsi vyjadřuje Německo, Irsko, skandinávské a středoevropské země. Bojí se, že přijdou o své příjmy z daní těchto koncernů a obávají se odvetných opatření Spojených států, odkud většina těchto firem pochází. Prosazují proto globální řešení. Podobný typ daně se po svém opuštění Unie chystá vybírat i Británie.

Průměrná daňová sazba na zisky digitální ekonomiky v současnosti činí osm až devět procent. Tradiční firmy odvádějí na daních v průměru 23 procent ze zisku, připomněla agentura APA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám