Hlavní obsah

EU poprvé uvalila sankce za kyberútoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie ve čtvrtek poprvé uvalila sankce za kybernetické útoky - sankce míří na šest osob a tři subjekty pocházející z Ruska, Severní Koreje a Číny. Jde o reakci na pokus o útok namířený proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) i útoky známé pod označením WannaCry, NotPetya a Operation Cloud Hopper.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem wannacry.

Článek

Omezující opatření zahrnují zákaz cestování a zmrazení majetku. Osoby a společnosti z EU kromě toho nesmí lidem a firmám zařazeným na sankční seznamu zpřístupňovat finanční prostředky.

Pod sankcemi se ocitli čtyři pachatelé předloňského nezdařeného hackerského útoku na OPCW, z něhož Nizozemsko a Británie obvinily ruskou vojenskou rozvědku GRU. V době útoku OPCW, která sídlí v Haagu, analyzovala vzorky nervově paralytické látky novičok, jež byla v březnu použita v jihoanglickém Salisbury při útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Škodlivý kód WannaCry nepřestává strašit. Jde o nejrozšířenější vyděračský virus

Bezpečnost

Rusku je připisován i kybernetický útok pomocí viru NotPetya. Virus v létě 2017 ochromil počítačové systémy společností po celém světě včetně farmaceutické Merck nebo rejdařské Maersk. Způsobil škody v řádu miliard dolarů.

Na sankčním seznamu je nově také severokorejská firma, která stála za vyděračským virem WannaCry. Ten v květnu 2017 napadl 300 000 počítačů v 150 zemích světa (asi 600 v ČR) a je připisován hackerské skupině ovládané severokorejskou vojenskou tajnou službou.

Při útoku označovaném jako Cloud Hopper hackeři v letech 2014 až 2017 opakovaně napadli telekomunikační zařízení švédského výrobce Ericsson. Podle americké prokuratury se útočníkům napojeným na čínskou tajnou službu podařilo ukrást obrovské množství dat technologických firem i vládních úřadů, které měly sloužit čínským hospodářským zájmům.

Hackeři se zaměřují na hráče her, varovali bezpečnostní experti

Bezpečnost

Šéfové států a vlád zemí EU se dohodli na posílení možnosti reagovat a bránit se kybernetickým útokům v říjnu 2018. Právní rámec, jímž se zavedly cílené sankce v případě kybernetických útoků, byl přijat v květnu 2019.

Výběr článků

Načítám