Hlavní obsah

EU chce chránit práva lidí, kteří nelegálně stahují hudbu a filmy z internetu

Vlády a zákonodárci v Evropské unii se shodli na návrhu práv lidí, kteří na internetu nelegálně stahují hudbu a filmy. Úprava má takové uživatele internetu ochránit před nepřiměřeně tvrdými zákroky, například svévolným odříznutím od světové sítě.

Foto: Novinky

Zákonodárci EU se neshodovali s vládami, zejména Francie, v tom, jak se vypořádat s rostoucím nelegálním stahováním autorsky chráněného materiálu.

Článek

Dohody se dosáhlo poté, co vlády odsouhlasily požadavky Evropského parlamentu, aby byla opatření vůči nelegálnímu stahování vyvážená s balíkem práv pro uživatele telekomunikací. Oznámila to evropská komisařka pro telekomunikace Viviane Redingová.

Návrh ale bude ještě požadovat definitivní souhlas Evropského parlamentu a vlád členských států. Očekává se ještě tento měsíc. Reformy se připravovaly dva roky. Zahrnují také novou regulaci práv na soukromí, práv spotřebitele a posílení konkurence v internetových a telekomunikačních službách. Dnešní návrh obsahuje i další reformy evropského telekomunikačního trhu.

Podle návrhu má vzniknout telekomunikační úřad pro celou EU, který bude dohlížet na férovost hospodářské soutěže a podpoří právo spotřebitele vyměnit mobilního operátora či operátora pevné linky během jediného pracovního dne. Úřad se také zasadí o rozšíření sítí s rychlým internetem do venkovských oblastí.

Zákonodárci EU se neshodovali s vládami, zejména Francie, v tom, jak se vypořádat s rostoucím nelegálním stahováním autorsky chráněného materiálu. Filmové a nahrávací společnosti tlačily na unii, aby chránila jejich práva a nepřicházely tak o zisk, když si lidé na internetu vyměňují nahrávky a filmy bezplatně, napsala agentura AP.  

Počítačové pirátství v Česku

V Česku po dvou letech stagnace klesla podle studie BSA míra softwarového pirátství o jeden procentní bod na 38 procent. Stejně jako tomu bylo v předchozích letech, nelegální software mizí z firem, ale v domácnostech se počet kradených programů zvyšuje. I přesto patří ČR v regionu k zemím s nejnižší mírou softwarového pirátství. Evropskému průměru 35 procent se však Česko přibližuje jen zvolna.

Ztráty českého softwarového odvětví v důsledku pirátství loni činily 3,3 miliardy korun. Za posledních čtrnáct let se v Česku podařilo snížit míru pirátství o 28 procent. Při srovnání s dalšími šestadvaceti členskými státy EU si Česko jako loni drží jedenáctou příčku. Slovensku patří šestnácté místo. Celosvětově je ČR na 22. místě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám