Hlavní obsah

Elektronika příliš netáhne, Sony klesl čistý zisk o 33 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony v prvním finančním čtvrtletí snížil čistý zisk meziročně o 33 procent na 152 miliardy jenů (přes 32 miliard Kč). Důvodem je především pokles tržeb divize elektroniky, včetně televizorů a videokamer, ale také zhoršení v divizi videoher. Tržby Sony se ve čtvrtletí snížily o 1,9 procenta na 1,9 bilionu jenů a společnost současně snížila jejich prognózu na celý rok.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sony nicméně překvapila provozním ziskem, který meziročně stoupl o 18,4 procenta na 230,93 miliardy jenů, zatímco analytici v průzkumu společnosti Refinitiv očekávali v průměru 173,61 miliardy. K tomu firmě pomohly především solidní prodeje obrazových senzorů pro mobilní telefony.

"Naše prodeje obrazových senzorů stoupají nezávisle na růstu trhu chytrých telefonů díky tomu, že výrobci smartphonů mají zájem o fotoaparáty s více objektivy," uvedla společnost.

S ohledem na pokles prodejů televizorů, chytrých telefonů a digitálních kamer Sony očekává, že její tržby ve stávajícím finančním roce, který skončí v březnu 2020, budou činit 8,6 bilionu jenů, zatímco ještě v dubnu předpovídala 8,8 bilionu jenů. Prognózu provozního i čistého zisku ale nezměnila, měly by dosáhnout 810 miliard, respektive 500 miliard jenů.

Sony v úterním sdělení uvedla, že prodej herní konzole PlayStation 4 a herního softwaru klesá více, než se očekávalo. Další zhoršení odbytu letos očekává také u televizorů a chytrých telefonů. Do výsledků firmy se zřejmě negativně promítne rovněž další růst kurzu jenu vůči dolaru, což snižuje hodnotu prodejů na zahraničních trzích. Čistý zisk firmě snižují náklady na vývoj nové herní konzole pro videohry.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám