Hlavní obsah

Druhá verze největšího serveru pro sdílení dat bude spuštěna v neděli

Novinky, zgl

Fanoušci někdejšího největšího serveru pro sdílení dat na internetu Megaupload už s napětím očekávají příchod neděle. Zakladatel serveru Kim Schmitz, řečený Kim Dotcom, totiž chystá spuštění jeho druhé verze.

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Článek

Nový server pro sdílení dat bude fungovat na doméně mega.co.nz. „Nové Mega bude větší, výkonnější, rychlejší, stoprocentně bezpečné a nezničitelné,“ nechal se již dříve slyšet DotCom na sociální síti Twitter.

A jak toho chce zakladatel Megauploadu dosáhnout? Jednak nové Mega nebude využívat žádných služeb na území Ameriky a navíc budou data na něm šifrovaná. Dostat by se k nim měl tak pouze ten, kdo bude mít unikátní šifrovací síť. Díky tomu bude z obliga i samotný Dotcom, protože o případném nelegálním obsahu na své službě zkrátka nebude moci vědět.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Myšleno ale tentokráte bude daleko důkladněji i na ochranu autorských práv. Jejich držitelé totiž budou moci nelegální obsah přímo ze stránek mazat. Dříve to tak mohli přitom učinit pouze moderátoři webu, kteří však byli zavaleni hordou nahlášených souborů, a tak se celý systém stával spíše neefektivní.

Server Megaupload patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě. Americká justice jej však nechala před rokem zavřít kvůli tomu, že porušoval zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Revoluční služba Megabox

Dotcom chystá také spuštění nové služby Megabox, která by měla podle jeho vize zcela změnit hudební byznys. Autoři totiž budou moci posluchačům nabídnout hudbu přímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes zakladatele Megauploadu.

Tento způsob distribuce by se měl podle něj pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna. [celá zpráva]

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám