Hlavní obsah

Domácí robot vyrobí komukoliv nábytek na míru

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stroje už se při výrobě nábytku používají léta, roboti však zatím řezali „jen“ díly pro ten vyráběný sériově. Vědci z Massachusettského technologického institutu však nyní vytvořili robota, který umí tvořit nábytek na míru každému jednotlivci.

Foto: MIT CSAIL

Doktorandka na MIT Adriana Schulzová s domácím robotem na výrobu nábytku.

Článek

Stačí si v počítači otevřít program a krok za krokem si vytvořit model kýženého nábytku. „Stačí používat naše šablony,“ říká Adriana Schulzová, doktorandka na MIT a spoluautorka vynálezu.

Na jedné záložce si třeba určíte, jak dlouhé budou nohy stolu nebo jakého tvaru bude jeho deska. Když jste se svým návrhem spokojeni, stačí jej počítači potvrdit.

Foto: MIT CSAIL

Robot na výrobu nábytku

Program poradí, jak nábytek sestavit

Následně se práce ujmou roboti, konkrétně vědci pracovali se dvěma průmyslovými roboty od společnosti Kuka a do práce zapojili i robotický vysavač Roomba. Roboti po místnosti přesouvají dřevo z místa na místo, sami nařežou jednotlivé díly a vytvoří v nich otvory tak, aby se daly složit dohromady.

Počítačový program pak člověku poradí, jak si nábytek sestavit. V budoucnu by roboti měli díly i sami složit. „Lidé z MIT chtějí ukázat, že kvalitní nábytek na míru je teď dostupnější než kdy dřív. A jeho výroba je zároveň bezpečná,“ popisuje web. „Tisíce tesařů si každoročně poraní ruce a prsty při nebezpečných úkonech, jako je práce s pilou,“ dodává.

Zatím si člověk díky jejich vynálezu může navrhnout židli, stůl nebo jednoduchý dřevěný přístřešek. A další výrobky budou následovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám