Hlavní obsah

Do správy domén .cz pronikne na podzim konkurence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do správy internetových domén pod národní doménou .cz pronikne letos na podzim konkurence.

Foto: Jiří Cysař

Pamětní deska

Článek

Během září by mělo sdružení pro správu domén CZ.NIC přejít na nový systém, který umožní spravovat domény více subjektům. Systém dodá společnost Pragonet, která koncem loňského roku zvítězila ve výběrovém řízení, uvedli zástupci CZ.NIC na dnešním setkání s novináři.

"Cílem je, aby CZ.NIC již nebyl kontaktní osobou pro zákazníky a aby si zákazníci mohli vybrat," uvedl Petr Král z CZ.NIC.

Podle Pavla Rosendorfa z CZ.NIC by se správou domén mohlo zabývat zhruba deset subjektů. Náklady sdružení by po realizaci projektu měly klesnout zhruba o třetinu.

Zájemci o provádění registrace domén si budou moci od CZ.NIC převést již registrované domény, které budou spravovat pro své klienty. Registrátoři si zároveň budou určovat cenu, za kterou budou domény spravovat. Velkoobchodní cenu pro registrátory bude určovat CZ.NIC.

Pragonet uzavřel s CZ.NIC smlouvu na čtyři roky. V rámci kontraktu dodá software i počítačové vybavení a bude provozovat centrální registr domén.

Reklama

Související témata:

Související články

Českem se šíří nový počítačový vir

Českem se od čtvrtka šíří v několika verzích nový počítačový vir označovaný jako Lirva nebo Naith. Virus, který se sám rozesílá v přílohách internetové pošty,...

Výběr článků

Načítám