Hlavní obsah

Mlynář odstartuje ve sto městech počítačové kursy

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČECHY

Zvýšit počítačovou gramotnost obyvatel mají kurzy, které ve spolupráci s firmou Intel chystá ministerstvo informatiky (MI). První z nich bude zahájen 4. února v Praze a další mají postupně následovat ve sto městech a obcích celé ČR.

Foto: Lukáš Mokrý

Otiskni své tělo

Článek

"Tyto dvouhodinové intenzívní kursy budou probíhat v internetových kavárnách, knihovnách a některých školách. Určeny jsou pro naprosté začátečníky, kteří s počítačem ještě nepracovali, i pro pokročilejší, jimž chybí praktická zkušenost s internetem," řekl v pátek novinářům ministr pro informatiku Vladimír Mlynář.

Ambiciózním cílem MIynářova ministerstva je do roku 2006 dosáhnout, aby počítačově gramotných bylo nejméně padesát procent obyvatel Čech. K tomu bude sloužit národní vzdělávací program, jehož součástí jsou zmíněné kursy. Přihlásit se do nich může každý zájemce.

Za pouhou stokorunu

Za absolvování kursu zaplatí účastník sto korun a stejnou sumou na něj přispějí ministerstvo informatiky a Intel. Ten se už zavázal věnovat na tuto akci nejméně 6,5 miliónu korun a nést na svých bedrech případnou ztrátu.

Na otázku Práva, s kolika účastníky se celkem počítá, Mlynář odpověděl: "Na základě zkušeností Německa, Francie a Velké Británie s obdobnými kursy předpokládáme, že letos bude proškoleno třicet až padesát tisíc lidí."

O místech konání počítačových kursů se bude možné po 4. únoru dozvědět na telefonní lince 844 111 130, na níž je při zavolání z kteréhokoli místa ČR účtováno místní hovorné. Podat touto cestou lze i přihlášku.

Technickou organizaci projektu zajistí Centrum internetu ve spolupráci s Národní knihovnou. Podle Mlynáře nepůjde o komerční záležitost. "Financování kursů i jejich veškerý provoz bude zcela transparentní," ujistil.

Ministerstvo předpokládá, že účastníky kursů budou především lidé, kteří se nemohou k počítači dostat v práci například ženy v domácnosti. Lektoři je naučí, jak napsat na počítači žádost a vytisknout ji, zasílat e-maily a pracovat s internetovým prohlížečem. Každého kursu se bude moci zúčastnit maximálně deset lidí, aby byl možný individuální přístup.

Přiznání k DPH poprvé elektronicky

Ministerstvo informatiky chce také do roku 2006 plně elektrizovat nejméně čtvrtinu správních agend a umožnit občanům, aby si je mohli vyřizovat přes počítač a nemuseli chodit na úřad. První vlaštovkou bude přiznání k dani z přidané hodnoty (DPH), jež musí podnikatelé podávat každý měsíc.

"Možnost využít k tomu počítač ulehčí život desítkám tisíc podnikatelských subjektů. Zároveň půjde o významný průlom v praktickém užití elektronického podpisu. Ten se stane skutečně užitečným nástrojem a lze očekávat prudké zvýšení zájmu o jeho pořízení," uvedl Mlynář. Ve druhé polovině ledna zahájí MI ve spolupráci s Komorou daňových poradců testování podání přiznání k DPH v elektronické podobě. Koncem února testy vyvrcholí podáním skutečných daňových přiznání daňovými poradci, a v březnu bude už tohoto způsobu moci využít široká veřejnost. Mlynář předpokládá, že od počátku roku 2004 bude v elektronické podobě možné podávat i přiznání daně z příjmů právnických a fyzických osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám