Hlavní obsah

Do roku 2023 bude k internetu věcí připojeno 3,5 miliardy zařízení

Praha

Počet zařízení připojených přes internet (IoT) se do roku 2023 zvýší ze současných stovek miliónů na 3,5 miliardy. Přispěje k tomu rozsáhlé nasazování IoT v Číně. Zhruba pětinu mobilního datového provozu budou tvořit připojení přes sítě nové generace 5G. Bude to zároveň 1,5násobek celkového současného provozu v sítích 4G, 3G a GSM. Vyplývá to ze studie společnosti Ericsson.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První generace 5G koncových zařízení přenášejících pouze data se očekává v druhé polovině roku 2018. První komerčně prodávané chytré telefony podporující 5G jsou očekávány na začátku následujícího roku, přičemž k podpoře velmi vysokých frekvenčních pásem by mělo dojít mezi začátkem a polovinou roku 2019.

Mobilní operátoři na celém světě zprovoznili více než 60 mobilních IoT sítí, většinou využívající mobilní sítě LTE. V Severní Americe jsou tyto aplikace soustředěny v logistice a řízení vozových parků, zatímco v Číně jsou to chytrá města a chytré zemědělství.

Průkopníkem Severní Amerika

Očekává se, že Severní Amerika bude průkopníkem zavádění 5G s tím, že všichni hlavní američtí operátoři plánují spustit 5G mezi koncem roku 2018 a polovinou roku 2019. Na konci roku 2023 by mělo být téměř 50 procent všech mobilních připojení v Severní Americe uskutečněno v 5G sítích. Severovýchodní Asie následuje s 34 procenty a západní Evropa s 21 procenty. V České republice začne aukce frekvencí pro 5G v druhé polovině příštího roku, testování 5G ale proběhne už letos na podzim.

Stejně jako u předchozích generací mobilních sítí se i u 5G očekává, že se ke komerčnímu použití nasadí nejdříve v hustě obydlených městských oblastech, ve kterých poskytne vylepšené širokopásmové mobilní připojení a pevné bezdrátové připojení (FWA). Další možnosti využití přicházejí například z automobilového a zpracovatelského průmyslu, veřejných služeb a zdravotnictví.

V průběhu předpokládaného období se odhaduje osminásobný nárůst mobilního datového provozu, který dosáhne téměř 107 exabytů měsíčně, což je objem dat, který odpovídá tomu, že každý mobilní zákazník na světě bude sledovat full HD video deset hodin měsíčně. Do roku 2023 by měly celosvětově 5G sítě přenášet více než 20 procent mobilního datového provozu.

Internet věcí? Svět budou řídit mobily
Elektronika je rok od roku chytřejší. Už pár let jsou například na trhu pračky, ke kterým jde připojit smartphone, a na ulicích se můžete stále častěji setkat s lidmi, kteří mají na zápěstí hodinky s vlastním operačním systémem a nepřeberným množstvím funkcí. To je ale podle Wernera Strutha, šéfa americké pobočky společnosti Bosch, pouhý začátek. Hlavní roli přitom podle něj budou hrát chytré telefony.„Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil Struth na veletrhu International Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas.Podle něj už v současnosti začínáme pociťovat „digitální zpětnou vazbu“, kdy právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už pomocí chytrých hodinek, nebo nejrůznějších fitness náramků.Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu, a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů. [celá zpráva]

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám