Hlavní obsah

Děti místo stavebnic používají tablety a rostou z nich nešikové

Právo, mcm

Dětem vystaveným všudypřítomným lákadlům moderní elektroniky začínají chybět schopnosti, které dříve získávaly zejména intenzivní hrou se stavebnicemi. Závislost na tabletech a mobilech, jimž holdují už tří- či čtyřleté ratolesti, je tak připravuje o motorickou šikovnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle listu The Daily Telegraph na to upozorňuje britská Asociace učitelů.

Výsledkem situace je, že stále více dětí nemá dostatečné motorické schopnosti, aby svými prsty šikovně uchopily jednotlivé díly stavebnice a dokázaly z nich něco postavit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příliš spoléhají na počítače a internet

Starší děti zase často nedokážou složit písemné zkoušky psané na papíře a nedokážou použít to, co se naučily z učebnic, protože spoléhají na počítače, mobily a internet.

Do školy přicházejí poté, co většinu předchozího dne strávily hraním na počítači, takže jejich pozornost je tak omezená, „že by tam ani nemusely být“.

Učitelé apelovali na rodiče, aby omezili používání tabletů a mobilů v domácnosti.

Jen za poslední rok totiž vzrostl počet britských domácností s tablety z dvaceti na jednapadesát procent. To má velmi závažný dopad na sociální i fyzický vývoj dětí, které jsou den co den „přilepeny“ k počítačové obrazovce a stávají se na ní závislými.

Už loni britští lékaři upozorňovali, že stále více dětí se potřebuje léčit z nutkání stále používat počítač a internet. Byl zaznamenán už i případ čtyřletého dítěte, jež se kvůli tomu muselo léčit.

Anketa

Ohrožují podle vás moderní technologie vývoj dětí
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 12142 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám