Hlavní obsah

Daimler a Nokia urovnaly patentové spory, Daimler bude platit poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart

Německý automobilový koncern Daimler bude platit finskému výrobci telekomunikačních zařízení Nokia za využívání jeho patentů. Firmy v úterý oznámily, že uzavřely licenční dohodu, a ukončily tak své patentové spory. Podrobnosti dohody však nezveřejnily.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nokia touto dohodou poskytuje Daimleru licence na telekomunikační technologii a dostává za to platby,” píše se ve společném sdělení podniků. Daimler doposud Nokii za užívání jejích patentů nikdy neplatil. Firmy kvůli patentům vedly řadu právních sporů, které se týkaly mimo jiné toho, zda by patentové poplatky měli platit výrobci automobilů, nebo jejich dodavatelé, připomíná agentura Reuters.

„Urovnání vítáme z hlediska ekonomického i kvůli tomu, že se vyhneme dlouholetým právním sporům,” uvedla mluvčí Daimleru. Nokia dohodu označila za důležitý milník.

Nokia zruší 10 000 pracovních míst

Mobil

Podle analytika Madse Rosendala ze společnosti Danske Bank je dohoda pro Nokii dobrou zprávou. „Příjmy (z poplatků od Daimleru) zřejmě nebudou značné, ale přinejmenším budou stabilní,” uvedl Rosendal. „Ukončení sporu by mělo rovněž přinést velkou úsporu u právních nákladů,” dodal.

Nokia ročně získává z licencování technologií zhruba 1,4 miliardy eur (téměř 36 miliard Kč). Poplatky za využívání patentů již firmě platí například automobilky Volkswagen a Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí nejlevnější chytrý telefon od Nokie

V českých obchodech se před pár týdny zabydlela Nokia 1.3, jde aktuálně o nejlevnější smartphone z letošní nabídky této značky. Novinka má být oslím můstkem...

Výběr článků

Načítám