Hlavní obsah

Co umí vaše PC 12/2004 - Jak porovnat dva wordovské dokumenty?

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál plný rad pro vaše programy a internetovou poradnu vám Novinky.cz přináší každý čtvrtek. Dnešní díl obsahuje návod, jak snadno porovnat dva dokumenty ve Wordu a jak používat funkci sledování změn.

Foto: Vratislav Konečný

Houbičkový hotel

Článek

MS Word - funkce Sledování změn

Tuto užitečnou funkci naleznete, kliknete-li v menu na položku Nástroje a následně na Sledování změn.

To, zda je zapnuta, poznáte zobrazení indikátoru REV ve stavovém řádku (tj. vodorovný řádek v dolní části obrazovky, na kterém se zobrazují informace o aktuálním stavu programu). Jestliže funkci sledování změn vypnete, bude indikátor REV zobrazen šedě.

Využít tuto funkci můžete při mnoha činnostech: při korektuře textu, pokud na dokumentu pracuje více lidí, při posílání textu e-mailem, kde očekáváte od příjemce změny atd.

Sledování změn funguje na principu uchovávání jak originální verze dokumentu, tak i jeho pozměněné podoby. Sami si pak zvolíte, jakou verzi chcete zobrazit. Zároveň ve svých úpravách můžete změnit barvu a další prvky formátování používané v aplikaci Word k označení změněného textu nebo grafiky. Jestliže skryjete některý typ značek zrušením zaškrtnutí v nabídce Zobrazit, budou tyto značky zobrazeny při každém otevření dokumentu, není-li zaškrtnuté políčko Zobrazit skryté značky při otevírání nebo ukládání (kliknete-li v menu na Nástroje, dále pak na položku Možnosti a následně na kartu Zabezpečení. I v případě zrušení zaškrtnutí políčka zůstávají značky nadále v dokumentu a lze je zobrazit výběrem příslušného typu značek v nabídce Zobrazit.

Změny můžete i odsouhlasit, například u korektury textu - v dokumentu pak bude zobrazována pouze správná verze. To provedete tak, že povolíte zobrazení značek (viz. výše). Na panelu nástrojů Revize klepněte na tlačítko Další a poté klepněte na položku Přijmout změnu nebo Zamítnout změnu. Tím se stane revize trvalou.

MS Word - funkce Porovnat a sloučit dokumenty

Tuto funkci naleznete v menu Nástroje pod položkou Porovnat a sloučit dokumenty.

Tuto funkci využijete, máte-li dva na první prohled stejné dokumenty a nevíte, zda jsou opravdu totožné. Další možnost využití je, rozdělujete-li si s několika kolegy práci a nevíte co kdo udělal a co ne. Pro použití funkce nejprve musíte otevřít jeden z dokumentů, dále pak kliknete na funkci Porovnat a sloučit dokumenty (viz. výše), načež se vám otevře okno, kde vyberte dokument, který chcete porovnávat s aktuálně otevřenou kopií dokumentu. Poté, co zvolíte dokument, kliknete na šipku u tlačítka Sloučit a vyberete jednu ze tří možností:

  • Chcete-li zobrazit výsledky porovnání ve vybraném dokumentu, klepnete na příkaz Sloučit
  • Chcete-li zobrazit výsledky v aktuálně otevřeném dokumentu, klepnete na příkaz Sloučit do aktuálního dokumentu.
  • Pokud chcete zobrazit výsledky v novém dokumentu, klepnete na příkaz Sloučit do nového dokumentu.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu). Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 67:

(b.u.r.e.s@seznam.cz)

Při uvádění do provozu Outlooku mi program nabídl možnost přeposílat zprávy na jinou adresu. Nabídku jsem využil, ale nyní bych toto přeposílání nutně potřeboval zrušit, ale, ouvej, nemohu najít cestu. Podotýkám, že pomocí vyplnění pravidel to nejde. P.Bureš

Vyjádření: Pavel Košíček nám do redakce zaslal následující odpověď: " V Outlook Expresu by to mělo jít přes pravidla: Nástroje/Pravidla pro zprávy/Pošta/ a tam odtrhnout to předávání dál,případně odkazem dole ze seznamu odstranit adresáta. Jinak Outlook je program na stahování pošty z pošt.serverů, nemáte přeposílání nastaveno rovnou tam? Například na Seznamu apod. to je nutno vypnout přímo v nastavení e-mailové schránky."

Dotaz 68:

Od instalace nového software mi při psaní internetových stránek, e-mailů a vypisování vyhledávačů nefunguje správně čeština. Klávesa č funguje jako ENTER, místo á a ě píše jiné znaky. Co s tím? Děkuji za odpověď, Vyskočil

Vyjádření: Dobrý den. S vaším problémem jsem se již jednou setkal - většinou nezbývá nic jiného než operační systém reinstalovat.

Dotaz 69:

Zdravím.

Mám dotaz ke spamu: měl jsem v Outlook Expressu seznam blokovaných odesílatelů. Přeinstaloval jsem si PC a tím pádem jsem o seznam přišel. Kde si ho Outlook ukládá? Dá se nějak uložit a nahrát jinam (jako maily)? Jan Drozen

Vyjádření: Jestli tuším správně, tak tento seznam si Outlook ukládá do registrů. Řekl bych, že snazší je si ho vytvořit znovu než zálohovat položky v registrech a ještě je hledat.

Dotazy k vyjádření

Vážení přátelé,

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602).

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602). 1.Pro svoji práci potřebuji tisknout oboustranný tiskový dokument a na každé stránce je vložen jeden obrázek. Pokud zapnu tisk, absolutně nepravidelně se mi stává, že se obrázky nevytisknou. Někdy se objeví místo obrázku jen růžový obdélník. Pomáhá restart, ale jen dočasně, na několik výtisků. Po vypnutí text. editoru se objeví okno, které hlásí nedostatek systémových prostředků a požaduje vypnutí některých programů. Tisk samotných obrázků (foto) je bez problémů.

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602). 1.Pro svoji práci potřebuji tisknout oboustranný tiskový dokument a na každé stránce je vložen jeden obrázek. Pokud zapnu tisk, absolutně nepravidelně se mi stává, že se obrázky nevytisknou. Někdy se objeví místo obrázku jen růžový obdélník. Pomáhá restart, ale jen dočasně, na několik výtisků. Po vypnutí text. editoru se objeví okno, které hlásí nedostatek systémových prostředků a požaduje vypnutí některých programů. Tisk samotných obrázků (foto) je bez problémů.2. Při zapnutí PC a následně výše uvedené tiskárny dojde k natažení papíru. Pak se rozbliká kontrolka označující uvíznutí papíru. Po jeho vysunutí tlačítkem je tiskárna připravena k tisku. Originál ovladače, upgrade nepomáhá.

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602). 1.Pro svoji práci potřebuji tisknout oboustranný tiskový dokument a na každé stránce je vložen jeden obrázek. Pokud zapnu tisk, absolutně nepravidelně se mi stává, že se obrázky nevytisknou. Někdy se objeví místo obrázku jen růžový obdélník. Pomáhá restart, ale jen dočasně, na několik výtisků. Po vypnutí text. editoru se objeví okno, které hlásí nedostatek systémových prostředků a požaduje vypnutí některých programů. Tisk samotných obrázků (foto) je bez problémů.2. Při zapnutí PC a následně výše uvedené tiskárny dojde k natažení papíru. Pak se rozbliká kontrolka označující uvíznutí papíru. Po jeho vysunutí tlačítkem je tiskárna připravena k tisku. Originál ovladače, upgrade nepomáhá.3. Existuje nějaký program, jak zkontrolovat zda je paměť v tiskárně v pořádku?

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602). 1.Pro svoji práci potřebuji tisknout oboustranný tiskový dokument a na každé stránce je vložen jeden obrázek. Pokud zapnu tisk, absolutně nepravidelně se mi stává, že se obrázky nevytisknou. Někdy se objeví místo obrázku jen růžový obdélník. Pomáhá restart, ale jen dočasně, na několik výtisků. Po vypnutí text. editoru se objeví okno, které hlásí nedostatek systémových prostředků a požaduje vypnutí některých programů. Tisk samotných obrázků (foto) je bez problémů.2. Při zapnutí PC a následně výše uvedené tiskárny dojde k natažení papíru. Pak se rozbliká kontrolka označující uvíznutí papíru. Po jeho vysunutí tlačítkem je tiskárna připravena k tisku. Originál ovladače, upgrade nepomáhá.3. Existuje nějaký program, jak zkontrolovat zda je paměť v tiskárně v pořádku?4. Účetní program, který používám, je prý vytvořen ve FOX PRO pro Windows a zase problém s tiskem. Pokud chci tisknout, musím v OS otevřít: Start - nastavení - tiskárny hp 990 - vlastnosti - podrobnosti - zachytávat port tiskárny - nastavený LPT 1 potvrdit OK, pak ve stejném okně (podrobnosti) zařazování - potvrdit OK nastavené EMF. Pak všechno zavřít a tiskárna z účta tiskne bez problémů do restartu či vypnutí. Pak je nutno vše opakovat.

Vážení přátelé,používám W98 SE (PC procesor 1,2GHz, 512 paměť, tiskárnu HP 990cxi, text. editor Software 602). 1.Pro svoji práci potřebuji tisknout oboustranný tiskový dokument a na každé stránce je vložen jeden obrázek. Pokud zapnu tisk, absolutně nepravidelně se mi stává, že se obrázky nevytisknou. Někdy se objeví místo obrázku jen růžový obdélník. Pomáhá restart, ale jen dočasně, na několik výtisků. Po vypnutí text. editoru se objeví okno, které hlásí nedostatek systémových prostředků a požaduje vypnutí některých programů. Tisk samotných obrázků (foto) je bez problémů.2. Při zapnutí PC a následně výše uvedené tiskárny dojde k natažení papíru. Pak se rozbliká kontrolka označující uvíznutí papíru. Po jeho vysunutí tlačítkem je tiskárna připravena k tisku. Originál ovladače, upgrade nepomáhá.3. Existuje nějaký program, jak zkontrolovat zda je paměť v tiskárně v pořádku?4. Účetní program, který používám, je prý vytvořen ve FOX PRO pro Windows a zase problém s tiskem. Pokud chci tisknout, musím v OS otevřít: Start - nastavení - tiskárny hp 990 - vlastnosti - podrobnosti - zachytávat port tiskárny - nastavený LPT 1 potvrdit OK, pak ve stejném okně (podrobnosti) zařazování - potvrdit OK nastavené EMF. Pak všechno zavřít a tiskárna z účta tiskne bez problémů do restartu či vypnutí. Pak je nutno vše opakovat.Pokud se vám podaří mi pomoci problémy vyřešit, moc mi pomůžete. Předem děkuji za odpověď.

Jiří Pittner

Přeji všem krásný den.

Přeji všem krásný den.Počítač se při startu chová dle jeho okamžité nálady. Jednou naskočí přímo do Win 2000, jednou do BIOSu, nebo zase pro změnu nenastartuje vůbec a musím ho vypnout vypínačem zdroje. Po uvedení do života je jeho práce dále bezchybná.

Děkuji za možné rady.

Dobrý den,

Dobrý den,Chtěl bych se zeptat, zda lze v OS Windows XP vytvořit na ploše ikonu (zástupce) vypnout počítač, abych mohl pouhým poklepáním počítač vypnout.

Děkuji a jsem s pozdravem Alan Novák

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám