Hlavní obsah

Co umí vaše PC 09/2004 - Ušetřete čas při čtení dlouhých dokumentů ve Wordu!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte vícestránkový dokument, se kterým se musíte obeznámit, ale pospícháte nebo se vám ho nechce číst? Říkáte si, proč někdo nenapsal jen "klíčové body"? Nikdy ale není pozdě...

Foto: BHC Most

Pohár AB Stain v táhlovém hokeji Chemoplast

Článek

Ano, nikdy není pozdě. Klíčové body vám totiž může obstarat sama aplikace MS Word, aniž byste text na zkrácení musili vracet pisateli. Nevýhodu zatím je, že tuto vymoženost můžete používat pouze pro cizí jazyky (angličtinu, zjednodušenou čínštinu, tradiční čínštinu,  francouzštinu, němčinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, portugalštinu, španělštinu a švédštinu) a nikoli pro češtinu, ale i tak si myslím, že funkce je to perfektní a stojí zato o ní vědět.

O čem je tu řeč? Tato funkce se nazývá Automatické shrnutí dokumentu. Umožňuje rozpoznat klíčové body v dokumentu a z nich vytvořit souhrn. Klíčové body jsou určeny tak, že funkce automatického shrnutí provede analýzu dokumentu a každé větě přiřadí skóre. Věty obsahující slova, která se v dokumentu často opakují, získají vyšší skóre. Nakonec zvolíte, jaké procento vět s nejvyšším skóre se má ve shrnutí zobrazit.

Na základě postupu, se kterým funkce pracuje, je ji dobré použít u dobře členěných dokumentů, jakými jsou například odborné práce, zprávy či články. Po vytvoření souhrnu máte více možností, jak s ním naložit. Je vám nabídnuto, zda chcete zvýraznit klíčové body dokumentu, vložit souhrn na začátek dokumentu, vytvořit nový dokument a vložit souhrn do něj nebo v původním dokumentu skrýt celý text s výjimkou souhrnu.

Vyberete-li možnost zvýraznění klíčových bodů nebo skrytí celého textu s výjimkou souhrnu, můžete přepínat mezi zobrazením pouze klíčových bodů dokumentu (zbylá část dokumentu je skryta) a jejich zvýrazněním v dokumentu. Při čtení je také možné kdykoli změnit úroveň zobrazení podrobností.

Kde to naleznu a jak to mohu používat?

Funkci naleznete, kliknete li v menu na Nástroje a následně na Automatické shrnutí. Dále je nutno vybrat typ souhrnu - nabídnuty jsou 4 varianty, o nichž jsem se zmiňoval již výše (zvýraznit klíčové body, vložit shrnutí na začátek dokumentu, vytvořit nový dokument a vložit do něj shrnutí, zredukovat vše s výjimkou shrnutí a zůstat v originálním dokumentu).

Pak v Rozsahu souboru v rozvíracím poli Procenta originálu zadejte nebo vyberte procento původních vět, které chcete zahrnout do souhrnu. Pokud chcete zahrnout více informací, vyberte větší hodnotu procent. Vše odsouhlaste a překontrolujte, zda Word provedl shrnutí.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu).

Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 58:

(marcel_nagy@yahoo.ca)

Vazeni,

Vazeni,prosim o radu. Mam notebook Compaq Armada s operacni system Microsoft Windows Millennium Edition.

Vazeni,prosim o radu. Mam notebook Compaq Armada s operacni system Microsoft Windows Millennium Edition.Vzhledem k tomu, ze cinnost pocitace se mi zdala pomala, chtel jsem udelat defragmentaci disku. Provedl jsem to standartni cestou, ale cca po 4 % mi byla hlasena chyba ID c. DEFRAG004. "Jednotku nelze defragmentovat,protože obsahuje chyby.Jednotku opravte klepnutim na tlacitko ScanDisk a znovu spustte defragmentaci. Další informace o programu ScanDisk ziskate klepnutim na tlacitko Napoveda. Klepnutim na tlacitko OK zavrete toto okno."

Vazeni,prosim o radu. Mam notebook Compaq Armada s operacni system Microsoft Windows Millennium Edition.Vzhledem k tomu, ze cinnost pocitace se mi zdala pomala, chtel jsem udelat defragmentaci disku. Provedl jsem to standartni cestou, ale cca po 4 % mi byla hlasena chyba ID c. DEFRAG004. "Jednotku nelze defragmentovat,protože obsahuje chyby.Jednotku opravte klepnutim na tlacitko ScanDisk a znovu spustte defragmentaci. Další informace o programu ScanDisk ziskate klepnutim na tlacitko Napoveda. Klepnutim na tlacitko OK zavrete toto okno."Provedl jsem co mi bylo doporuceno - Scan Disk, ale tato chyba se pri defragmentaci opet objevila.

Vazeni,prosim o radu. Mam notebook Compaq Armada s operacni system Microsoft Windows Millennium Edition.Vzhledem k tomu, ze cinnost pocitace se mi zdala pomala, chtel jsem udelat defragmentaci disku. Provedl jsem to standartni cestou, ale cca po 4 % mi byla hlasena chyba ID c. DEFRAG004. "Jednotku nelze defragmentovat,protože obsahuje chyby.Jednotku opravte klepnutim na tlacitko ScanDisk a znovu spustte defragmentaci. Další informace o programu ScanDisk ziskate klepnutim na tlacitko Napoveda. Klepnutim na tlacitko OK zavrete toto okno."Provedl jsem co mi bylo doporuceno - Scan Disk, ale tato chyba se pri defragmentaci opet objevila.Prosim o radu, jakym zpusobem mohu tuto chybu odstranit a nasledne defragmentovat disk.

Dekuji Nagy

Vyjádření: Pokud jste již dlouho nepřeinstalovával systém, pak bych volil možnost záloha dat-formát disku-instalace systému. V jiném případě nepoužívejte defragmentační nástroj od MS, ale třeba Diskeeper.

Dotaz 59:

(nakej_nick@seznam.cz)

Dobrý den,

Dobrý den,

Dobrý den,prosím o zodpovězení/zařazení následujícího dotazu ve Vaší poradně

Dobrý den,prosím o zodpovězení/zařazení následujícího dotazu ve Vaší poradně

Dobrý den,prosím o zodpovězení/zařazení následujícího dotazu ve Vaší poradněNemůžu se dopátrat, jakým způsobem je možné ve Windows XP vypnout monitor z příkazové řádky? Zcela určitě to programově jde - je to součástí několika utilit, ale ve všech je to nějak 'zabudované'. Víte o nějakém příkazu nebo programu, který by šel vyvolat stiskem programovatelné klávesy?

Dobrý den,prosím o zodpovězení/zařazení následujícího dotazu ve Vaší poradněNemůžu se dopátrat, jakým způsobem je možné ve Windows XP vypnout monitor z příkazové řádky? Zcela určitě to programově jde - je to součástí několika utilit, ale ve všech je to nějak 'zabudované'. Víte o nějakém příkazu nebo programu, který by šel vyvolat stiskem programovatelné klávesy?Děkuji.

Dobrý den,prosím o zodpovězení/zařazení následujícího dotazu ve Vaší poradněNemůžu se dopátrat, jakým způsobem je možné ve Windows XP vypnout monitor z příkazové řádky? Zcela určitě to programově jde - je to součástí několika utilit, ale ve všech je to nějak 'zabudované'. Víte o nějakém příkazu nebo programu, který by šel vyvolat stiskem programovatelné klávesy?Děkuji.--

eNeN

Vyjádření: Doporučuji se obrátit na Microsoft Česká republika. Osobně netuším, kde je tato funkce zabudována:(

Dotaz 60:

(zme@seznam.cz)

Dobrý den.

Dobrý den.Prosím o radu. PC mi nespouští žádný autorun, ani na datovém ani na hudebním disku.

Dobrý den.Prosím o radu. PC mi nespouští žádný autorun, ani na datovém ani na hudebním disku.K datovému disku se musím proklikat přes total com., k hudebnímu disku spuštěním přehrávače cd z win 2000 (sám pak začne přehrávat).

Dobrý den.Prosím o radu. PC mi nespouští žádný autorun, ani na datovém ani na hudebním disku.K datovému disku se musím proklikat přes total com., k hudebnímu disku spuštěním přehrávače cd z win 2000 (sám pak začne přehrávat).Deska s N-Force2, HD serial-ATA, DVD/CD ROM TEAC 16x/48x (původní firmware), WIN 2000.

Dobrý den.Prosím o radu. PC mi nespouští žádný autorun, ani na datovém ani na hudebním disku.K datovému disku se musím proklikat přes total com., k hudebnímu disku spuštěním přehrávače cd z win 2000 (sám pak začne přehrávat).Deska s N-Force2, HD serial-ATA, DVD/CD ROM TEAC 16x/48x (původní firmware), WIN 2000. Děkuji.

Zdeněk

Vyjádření: Pan Jiří Socha: "Automatické přehrávání disků CD po vložení do jednotky CD-ROM:

Vyjádření: Pan Jiří Socha: "Automatické přehrávání disků CD po vložení do jednotky CD-ROM:V Ovládacích panelech otevřete dialogové okno Systém-vlastnosti

Vyjádření: Pan Jiří Socha: "Automatické přehrávání disků CD po vložení do jednotky CD-ROM:V Ovládacích panelech otevřete dialogové okno Systém-vlastnosti Klepněte na kartu Správce zařízení.

Vyjádření: Pan Jiří Socha: "Automatické přehrávání disků CD po vložení do jednotky CD-ROM:V Ovládacích panelech otevřete dialogové okno Systém-vlastnosti Klepněte na kartu Správce zařízení. Klepněte na znaménko plus vedle složky CDROM, klepněte na zařízení, které chcete použít, a zvolte příkaz Vlastnosti.

Vyjádření: Pan Jiří Socha: "Automatické přehrávání disků CD po vložení do jednotky CD-ROM:V Ovládacích panelech otevřete dialogové okno Systém-vlastnosti Klepněte na kartu Správce zařízení. Klepněte na znaménko plus vedle složky CDROM, klepněte na zařízení, které chcete použít, a zvolte příkaz Vlastnosti. Klepněte na kartu Nastavení a zaškrtněte políčko Automatické oznámení vložení."

Pan Petr Hvězda: "Řekl bych, že problém bude ve vypnutém "oznámení o automatickém vložení CD" které je standardně ve winech zapnuto. Provádí se přes Správce systému v jednotkách CD-ROM, kde je potřeba zakliknout příslušný box."

Dotazy k vyjádření

Prosím o radu, jakým způsobem převádět formát mp3 do běžného hudebního formátu, který pak lze vypálit na CD a používat v přehrávačích, které formát mp3 nepodporují.

Omlouvám se, že Vás obtěžuji. Rád jsem chodil na NetMeeting, ale Atlas zrušil tento sevr a již se nedá připojit na ils.atlas.cz, jak mi bylo alespoň řečeno. Je nějaký jiný český servr, kde tato možnost je. Případně zahraniční, kde jsou ovšem i češi.

Dobry den,

Dobry den,mam dotaz ohledne meho outlook express. Normalne sem si nastavil pres Seznam outlook a ten mi asi tri mesice fungoval bezchybne. Nyni se mi nechce prihlasit a stale mi vypisuje error:

Dobry den,mam dotaz ohledne meho outlook express. Normalne sem si nastavil pres Seznam outlook a ten mi asi tri mesice fungoval bezchybne. Nyni se mi nechce prihlasit a stale mi vypisuje error:

Dobry den,mam dotaz ohledne meho outlook express. Normalne sem si nastavil pres Seznam outlook a ten mi asi tri mesice fungoval bezchybne. Nyni se mi nechce prihlasit a stale mi vypisuje error:The connection to the server has failed. Account: 'Seznam Email - burda.jindrich', Server: '127.0.0.1', Protocol: SMTP, Port: 5103, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0E

Dobry den,mam dotaz ohledne meho outlook express. Normalne sem si nastavil pres Seznam outlook a ten mi asi tri mesice fungoval bezchybne. Nyni se mi nechce prihlasit a stale mi vypisuje error:The connection to the server has failed. Account: 'Seznam Email - burda.jindrich', Server: '127.0.0.1', Protocol: SMTP, Port: 5103, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0E

Dobry den,mam dotaz ohledne meho outlook express. Normalne sem si nastavil pres Seznam outlook a ten mi asi tri mesice fungoval bezchybne. Nyni se mi nechce prihlasit a stale mi vypisuje error:The connection to the server has failed. Account: 'Seznam Email - burda.jindrich', Server: '127.0.0.1', Protocol: SMTP, Port: 5103, Secure(SSL): No, Socket Error: 10061, Error Number: 0x800CCC0ENevim, co stim. Ale stalo se mi to ve chvili, kdy mi skoncil trial AVG 7.0 a ja sem ho odinstaloval, mozna to ma souvislost...

Muzete mi prosim poradit?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám