Hlavní obsah

Co umí vaše PC 11/2004 - Jak ušetřit při inkoustovém tisku!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Nejoblíbenějšími a zároveň cenově přijatelnými tiskárnami pro rodiny jsou stále inkoustové tiskárny - můžete tisknout jak černobíle, tak barevně. Jen cena inkoustu je poměrně drahá, proto si přečtěte následující rady, jak peníze za inkoust ušetřit...

Foto: archiv autora

Klára Jerneková jako Princezna Pampeliška. Televizní pohádka měla premiéru v roce 1967.

Článek

Téměř každá inkoustová tiskárna má několik pracovních režimů. Nejčastěji jsou to tyto režimy: Hrubý koncept, Každodenní, Normální a Nejlepší. Jak jistě sami poznáte, při každém režimu tiskárna odebírá různé množství inkoustu a dle toho také trvá tisk delší či kratší dobu. Ač se dle názvu na první pohled nezdá, režim Hrubý koncept postačuje pro většinu tiskových úloh. Pokud tedy zrovna netisknete fotografie, doporučuji nastavit tuto kvalita tisku - ušetříte inkoust a zároveň zrychlíte tisk při zachování dobré čitelnosti (testováno na HP PSC 2110).

Kde nastavím kvalitu tisku?

V nabídce Start vyberte položku Tiskárny a faxy. Pokud zde tato položka není, klikněte na Ovládací panely a zde teprve vyberte Tiskárny a faxy.

Pak klikněte pravým tlačítkem myši na tiskárnu, kterou používáte k tisku a z nabídky vyberte Předvolby tisku....

Zde v položce kvalita tisku zvolte Hrubý koncept a potvrďte vaši volbu kliknutím na tlačítko OK.

Co když dojde inkoust?

Ano, zvolením kvality tisku šetříte inkoust, ale i tak jednou dojde. A právě inkoust má největší podíl na provozních nákladech (tiskárnu lze již pořídit okolo 1 000 Kč). Ovšem i v tomto případě můžete ušetřit. Máte totiž 2 možnosti: buďto koupíte nové tiskové kazety, a nebo tyto vypotřebované znova naplníte pomocí tzv. refill kitů.

Tisková kazeta - cartridge, lze minimálně jednou znovu naplnit. Na našem trhu proto najdete několik značek plnících sad - refill kitů. Já jsem měl možnost otestovat refill kit Crocodile určený pro tiskárny Hewlett Packard Desjekt 5550, Photosmart a PSC 2110.

Sada obsahuje: zásobníky s inkoustem pro dvoje naplnění, plnící adaptér, odsávací stříkačku 2ml, plnící jehlu, samolepku, igelitové rukavice a návod k použití.

Abyste měli představu, jak takové plnění probíhá, popíši vám zde ve stručnost postup:

  • Vyjmete prázdnou tiskovou kazetu z tiskárny a opatrně očistíte zbytek inkoustu z trysek jemným, vlhkým hadříkem.
  • Na horní části tiskové hlavy odlepíte část samolepky s údaji o typu a výrobci. Pod samolepkou naleznete plnící otvor.
  • Vyjmete injekční stříkačku s inkoustem a nasadíte na ni přiloženou plnící jehlu.
  • Plnící jehlu zastrčíte do plnícího otvoru a vytlačíte obsah.
  • Pak dáte tiskovou hlavu do plnícího adaptéru a odsajete odsávací stříkačkou zhruba 0,3 ml inkoustu.
  • Přilepíte zpět samolepku a zastrčíte cartridge do tiskárny.

Osobně jsem odsávací proces přeskočil a také vše funguje, nicméně je dobré dát si pozor na jednu věc: inkoust obsažený v injekčních stříkačkách je velice barvitelný, tzn. že při potřísnění čehokoli se pak jen stěží dostává dolů (tím myslím i ruce). Co se týče kvality tisku je téměř, ba dokonce identická, s originálním inkoustem - nezkoušel jsem při tisku fotografií.

Dále je dobré si uvědomit, že každý refill kit je určen pro konkrétní typ tiskárny. Rozdíl mezi jednotlivými sadami je v inkoustu a plnícím postupu, který je vždy vyvinut pro konkrétní typ.

Za zapůjčení refill kitu Crocodile k testování děkuji výrobci Fifty-Fifty.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu). Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 64:

(ivo.mraz@volny.cz)

Dobrý den. Chci poprosit o radu někoho, kdo má zkušenost s nastavením WinXP tak, aby tisk z programu DOS na LPT proběhl ihned, bez prodlevy. Nepomohlo nastavení tisku přímo na port a identické nastavení tisku, které bylo funkční v předchozím OS, tedy WinME. Zná někdo řešení? Děkuji Ivo

Vyjádření: V nastavení tiskárny zvolte zahájit tisk okamžitě.

Dotaz 65:

(slovacik@pobox.sk)

Pekný deň

Pekný deňMam win. 98 niečo som asi odinštaloval alebo zmazal a neviem čo.

Pekný deňMam win. 98 niečo som asi odinštaloval alebo zmazal a neviem čo. Zistil som to tak, že ak to dobre nazvem panel uloh (subor,upravy,zobraziť nastroje ) som mal po slovensky a teraz ich mam po anglicky. Jazyk mam nastaveny slovenčin. Dr.Watson hlasi chybu zmazania suboru a pod tym je ,že mam ukončiť spušťanie prepinača jazyka v INTERNAT.EXE To som našiel ale neviem čo s tým. Mam radšej preinštalovať celi win.? V počitačoch nie som vežmi zbehli.

Pekný deňMam win. 98 niečo som asi odinštaloval alebo zmazal a neviem čo. Zistil som to tak, že ak to dobre nazvem panel uloh (subor,upravy,zobraziť nastroje ) som mal po slovensky a teraz ich mam po anglicky. Jazyk mam nastaveny slovenčin. Dr.Watson hlasi chybu zmazania suboru a pod tym je ,že mam ukončiť spušťanie prepinača jazyka v INTERNAT.EXE To som našiel ale neviem čo s tým. Mam radšej preinštalovať celi win.? V počitačoch nie som vežmi zbehli.Tiež by som sa chcel opýtať prečo mi nejdu tytulky pri prehravani filmu cez Win. Media PLAY. 9 Kde sa daju nastaviť?

Za odpoveď ďakujem

Vyjádření: Řešení nám přišlo od Wied Geodezie: "Nainstalujte si prográmek, který posilám přílohou, jinak vám titulky v Mediaplayeru nepoběží...Celé Windows rozhodně nepřeinstalovávejte, buďto nainstalujte nějaký Service Pack pro Win98, nebo ve Windows spusťte instalaci Windows 98 z CD, a dejte volbu opravit systém nebo tak něco...ale s tím radši opatrně...". Program přeposílám e-mailem (pozn. autora).

Dotaz 66:

(xholm32@hotmail.com)

Do PC jsem nainstaloval novy hardisk Western digital 80 GB s 8MB cache.

Do PC jsem nainstaloval novy hardisk Western digital 80 GB s 8MB cache. Najumproval jsem ho jako Slave. Cele pripojil a zapl PC. System v pohode nabehl. Po male chvili se objevila hlaska, ze se nasel danej harddisk a ten se nainstaloval. Ve spravci zarizeni je harddisk oznacen, ze pracuje spravne.

Zadne konflikty nejsou hlaseny. Problem je v tom, ze v pruzkumnikovi ani nikde jinde, neni novy hardisk videt, tj. nelze s nim pracovat. Dale mam na pocitaci DVD-ROM, DVD vypalovacku, harddisk Seagate tj problem ze tam zarizeni je moc nenastava. Diky za pomoc.

Vyjádření: Řešení vašeho problému je velmi jednoduché. Disk je nutno naformátovat.

Dotazy k vyjádření

Při uvádění do provozu Outlooku, mi program nabídl možnost, přeposílat zprávy na jinou adresu. Nabídku jsem využil, ale nyní bych toto přeposílání nutně potřeboval zrušit, ale, ouvej,  nemohu najít cestu. Podotýkám, že pomocí vyplnění pravidel to nejde. P.Bureš

Od instalace nového software mi při psaní internetových stránek, emailů a vypisování vyhledávačů nefunguje správně čeština. Klávesa č funguje jako ENTER, místo á a ě píše jiné znaky. Co s tím?´Děkuji za odpověď, Vyskočil

Zdravím.

Mám dotaz ke spamu : měl jsem v Outlook Expressu seznam blokovaných odesílatelů. Přeinstaloval jsem si PC a tím pádem jsem o seznam přišel. Kde si ho Outlook ukládá? Dá se nějak uložit a nahrát jinam (jako maily)? Jan Drozen

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám