Hlavní obsah

Co nového u operátorů: T-Mobile internet za paušál zatím nenabídne

Novinky, Vojtěch Horna, vojtech.horna@seznam.cz
PRAHA

Minulý týden Eurotel, jako první operátor v České republice, nabídl svým zákazníkům přístup na internet za paušální poplatek. Několik dní po spuštění nového datového tarifu uspořádal T-Mobile tiskovou konferenci. Očekávala se reakce na Eurotel, ta však nepřišla.

Foto: Martin Seidl
Článek

Když jsme vám minulý týden představovali v článku "Všichni operátoři snižují ceny" novou nabídku Eurotelu na bezlimitní připojení na internet přes GPRS za tisíc korun, čekali jsme, že na nový tarif zareaguje T-Mobile na tiskové konferenci, která se měla věnovat výhradně datovým službám a která proběhla pouze o několik dní později.

Oznámení, která T-Mobile učinil na setkání s novináři, byla pro mnohé zklamáním. GPRS tarify prozatím zůstanou utajeny, a to nejméně do posledního týdne v dubnu a v platnost vstoupí až 5. května. O tom, zda nezveřejnění nových datových programů bylo způsobeno nabídkou Eurotelu lze jen spekulovat. Jisté je však jedno - datově neomezený přístup na internet nabídnut nebude. Tisková konference sice zůstala u svého tématu (datové služby), ale představitelé RadioMobilu se omezili na obsah portálu t-zones, MMS a novou nabídku video služeb, kterým se věnuje i tento článek.

Než představíme nové obsahové služby, stojí jistě za zmínku alespoň některé momenty, které T-Mobile věnoval GPRS. Zástupci T-Mobile uvedli, že jejich GPRS je rychlejší než přenosy u ostatních společností. Rychlost, dle údajů druhého největšího operátora, dosahuje při nejlepších podmínkách 85,6 kbps. Příčinou rychlejšího přenosu dat je využití kódování vyšší třídy než u konkurence. Teoreticky tak může zákazník T-Mobilu dosáhnout rychlosti o 30 kbps vyšší než zákazník jiné společnosti.

Nové t-zones

Co tedy T-Mobile nakonec představil? V rámci wapového portálu t-zones získají uživatelé širší nabídku informací než na jakou byli zvyklí doposud. V rámci wapu se zákazníci setkají s větším obsahem grafiky a s úbytkem prostého textu.

Pokroku kupředu v grafice má napomoci nová nabídka telefonů, které jsou speciálně upraveny pro využití t-zones. Jedno z jejich tlačítek plní funkci přístupu do wapového portálu, navíc u modelu Samsung V200 má toto tlačítko podobu loga t-zones. Otázkou však je jak přijmou změnu zákazníci obdaření novými telefony, kteří tím přijdou o klávesu využitelnou pro jiné funkce.

Obsahovou novinku wapu tvoří nový způsob zpravodajství - tzv. "minuta po minutě". Jedná se o on-line informování o důležitých událostech (krize v Iráku), případně o sportovních utkáních. Prozatím budou k dispozici živé wapové přenosy hokeje a fotbalu.

V rámci úprav wapu na T-Mobilu vznikne nová kategorie nazvaná t-guide, která následuje a rozšiřuje dosavadní t-info. Jak již název napovídá, jedná se o průvodce a kompas umožňující vyhledání místa, budovy, sídla organizace či trasy plánované cesty. Obdobné aplikace nabízí na wapu i Eurotel v rámci MobileMedia a Oskar prostřednictvím služby Kompas.

Pošlu ti to videem

Zcela novou službou, kterou T-Mobile spustí během dubna, je Video messaging umožňující zaslání video nahrávek obsahujících zvuk na mobil někoho jiného. Doposavad tuto funkci podporuje pouze jediný telefon - Nokia 3650. Cena za přenesení videa zůstane na stejné výši jako za zaslání statického obrázku.

Video nahrávky bude možné nejen pořizovat a posílat, ale i stahovat si je. Na portálu t-zones budou od druhé poloviny dubna k dispozici video sekvence řazené v několika kategoriích. Tuto nabídku nazvanou MMS Video Downloads lze využít jen s telefony Nokia 3650 a 7650. Dalším z video produktů se má stát v blízké době tzv. video streaming poskytující přenos v reálném čase.

MMS zpravodajství

Když probíhalo spuštění MMS, T-Mobile i Eurotel se snažili stát prvním operátorem v Česku, který službu zprovozní. To, kdo vyhrál závod připomínající první let na měsíc není tak podstatné, jako to, že Eurotel byl v době zprovoznění MMS lépe připraven a to díky skutečnosti, že byl schopen nabídnout i obsah a ne jen technologii jako takovou. T-Mobile nyní situaci dohání a během několika dnů spustí MMS Info - multimediální zpravodajství. Od obou operátorů si budou moci brzy zákazníci objednávat obrazové zprávy delšího rozsahu. Uživatelé Oskara musejí ještě vyčkat. Cena za MMS info zprávy u T-Mobile se bude pohybovat v rozsahu 7,50 až 29 Kč.

Eurotel představil svou strategii v oblastí datových služeb, nyní tak z části učinil T-Mobile. Na řadě je Oskar. Stále ještě nespustil MMS a jako jediný nevlastní licenci na UMTS. Jak si poradí Oskar s daty? Tato otázka by měla být zodpovězena již brzy. Spuštění MMS by nemělo být daleko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám