Hlavní obsah

Co nadělit pod stromek počítačovým nadšencům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý den je již za dveřmi a na nákup vánočních dárků již nezbývá moc času. I na poslední chvíli se dá ale koupit spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému počítačovému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stejně jako každý rok i letos jedním z nejvděčnějších dárků bude mobil. Chytré telefony s dotykovým displejem a operačním systémem je možné zakoupit už za méně než čtyři tisíce korun. Dražší přístroje pak nabízejí výrazně vyšší výkon i lepší displej.

Prakticky za standard lze dnes považovat vestavěný fotoaparát nebo slot na paměťové karty, který dovolí mobil používat také jako MP3 přehrávač. Většina přístrojů navíc v dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem nebo se připojit k domácí internetové síti pomocí bezdrátového standardu WiFi.

Na focení i natáčení

Radost pod stromkem jistě udělá i videokamera nebo fotoaparát. Nejlevnější modely se dnes dají pořídit už za tisícovku. Největší oblibě se těší především kompaktní přístroje, protože se snadno vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Vedle klasických modelů se vyrábějí také extrémně odolné přístroje, kterým nevadí déšť ani sníh. Aniž se poškodí, je s nimi možné fotografovat nebo natáčet na plážích, horách i v poušti. Jejich cena je klidně i o dva tisíce vyšší než u standardních modelů.

Zajímavé jsou také přístroje, které umějí vytvářet snímky a videa v trojrozměrném režimu. Ty je možné přímo po vyfotografování díky vestavěnému 3D displeji také prohlížet.

Potěší i drobnost

Nejen drahé dárky za tisíce o Vánocích potěší. Rozzářit obdarovaného mohou i drobnosti, jako je například nová počítačová myš, chladicí podložka pod notebook či kvalitní sluchátka nebo reproduktory. Všechny tyto vychytávky se dají pořídit už za pár stovek.

Za necelých 400 Kč je pak možné zakoupit digitální tuner do USB portu, který libovolný počítač dokáže proměnit v televizní přijímač. A to ať už se jedná o klasickou stolní sestavu nebo notebook.

Foto: sGloves

sGloves

Vtipným dárkem mohou být i zimní rukavice, s jejichž pomocí jdou ovládat dotykové displeje telefonů a tabletů. Ty, které jsou vyrobeny ze standardních materiálů, to totiž neumějí, a tak je v zimě nutné vytahovat ruce z tepla.

V prodeji jsou dvě různé verze. Levnější modely mají zpravidla vodivé pouze konečky prstů, dražší obsahují stříbrná vlákna po celém svém povrchu. „Ty jsou navíc hřejivější, protože stříbro odráží lidské teplo zpět do rukavic,“ uvedl Jiří Bušek z distributorské sítě rukavic sGloves.

Samsung Galaxy S III mini: v malém těle velký duch

Galaxy S III mini má čtyřpalcový displej s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Větší model bez přídomku mini je vybaven 4,8palcovým dotykovým panelem (1280 x 720 pixelů).

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III mini

Srdcem novinky je dvoujádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1000 MHz. K dispozici je také 1GB operační paměť a 8GB vestavěné uložiště, podporovány jsou i paměťové karty. Ve výbavě nechybí ani wi-fi, Bluetooth, GPS či NFC. Vestavěný fotoaparát má rozlišení pět megapixelů a je vybaven automatickým ostřením a bleskem. Samozřejmostí je možnost natáčení videa v rozlišení 720p. Novinku pohání operační systém Android.

Zaujmout zákazníky se přístroj snaží také technologií S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit.

  • Klady: chytré technologie S-Voice a Smart stay
  • Zápory: telefon má pouze dvoujádrový procesor
  • Cena: 7500 Kč

Canon Legria HF R306: šikovná kamera

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera Canon Legria HF R306. Ta je vybavena CMOS senzorem s rozlišením 3,28 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa. Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SDHC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 64 GB.

Foto: Novinky

Canon Legria HF R306

Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je navíc opatřen antireflexní vrstvou, díky čemuž je na monitor dobře vidět i na přímém slunci. Ovládat displej je možné dotykem. Videokamera dokáže také pořizovat fotografie, a to v rozlišení až 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: slabší výdrž baterie
  • Cena: 5500 Kč

Genius Ring Mouse: myš ve tvaru prstýnku

Společnost Genius představila novou počítačovou myš, která má velice netradiční tvar. Vypadá totiž jako prsten a úplně stejně se používá. Abyste s ním mohli ovládat počítač, musíte si jej nasadit na ukazováček. Pomocí palce kontrolujete kurzor a můžete jím i rolovat při prohlížení webových stránek nebo ovládat další multimédia jako hudbu, filmy, fotky, prezentace a elektronické knihy.

Genius Ring Mouse se k počítači připojuje prostřednictvím bezdrátové technologie s frekvencí 2,4 GHz. Dosah signálu by měl být podle výrobce až deset metrů. Baterii novinky je možné nabíjet z USB portu počítače pomocí dodávaného kabelu. Kromě něj naleznete v balení ještě praktické cestovní pouzdro a ovládací software ioMedia, který slouží k nastavení myši.

  • Klady: zajímavý koncept
  • Zápory: netradiční ovládání nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 300 Kč  

Olympus E-M5: zaujme retro designem

Fotoaparát E-M5 od společnosti Olympus je postaven na systému OM-D. Novinka hned na první pohled upoutá svým retro designem, který navazuje na legendární kinofilmovou zrcadlovku Olympus Om-1 z roku 1972.

Foto: Olympus

Olympus E-M5

Olympus E-M5 je vybaven 16megapixelovým Live MOS senzorem a pětiosým stabilizátorem obrazu, který eliminuje rozostření snímků i videí. Samozřejmostí je možnost výměny objektivů, podporovány jsou všechny modely s bajonetem Micro Four Thirds. V základním balení se přístroj dodává s objektivem 12–50 mm.

Velkou výhodou novinky je také vysoká odolnost. Její tělo je totiž vyrobeno ze slitiny hořčíku, a díky promyšlenému systému těsnění jí nevadí prach ani stříkající voda, bez problémů je tak možné fotit klidně i za deště. Fotoaparát disponuje třípalcovým displejem, který je možné navíc vyklápět až o 80° směrem nahoru nebo o 50° směrem dolů.

  • Klady: kompaktní rozměry, odolné tělo
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 25 000 Kč

Logitech Z305: kvalitní zvuk i u notebooku

Integrované reproduktory jsou dnes samozřejmostí u všech přenosných počítačů. Jejich kvalita ale nebývá vždy valná. Pokud si potrpíte na kvalitní zvukovou reprodukci, je vhodnější použít externí reproduktory, jako je například model Logitech Z305.

Foto: Novinky

Logitech Z305

Reproduktory je možné použít doma i na cestách. Jednoduše se totiž zaháknou za horní okraj notebooku. K počítači se připojují pomocí konektoru USB, ze kterého se zároveň i napájejí. Přístroj dokáže vykouzlit iluzi prostorového zvuku, a proto je vhodný jak pro sledování filmů, tak i hraní her a poslech hudby.

  • Klady: výborný zvuk
  • Zápory: v brašně zabírají reproduktory na cestách poměrně dost místa
  • Cena: 800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám