Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Víte, co je to byte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byte, jinak také bajt, je jednotka množství dat v informatice. Skládá se z osmi bitů. Díky tomu může reprezentovat například celé číslo od 0 do 255 nebo jeden znak. Jeden bajt je synonymem pro nejmenší objem dat, se kterým vůbec dokáže počítač (jeho procesor) přímo pracovat.

Článek

Termín bajt „vymyslel“ Werner Buchholz už v roce 1956, při práci na počítači IBM Stretch. Dříve bajt označoval skupinu jednoho až šesti bitů. Teprve až na konci roku se stal standardem osmibitový bajt.

Byte má původ v anglickém slovu bite (kousat, sousto). V počítačové hantýrce se proto často říká práci počítače „chroustání“. Pokud se bajt používá jako jednotka informace, značí se zpravidla velkým písmenem B, zatímco malým b se značí bit.

Oproti tomu bit (z anglického binary digit, angl. bit = drobek, kousek) je základní a současně nejmenší jednotkou informace. 1 bit v počítačovém jazyce reprezentuje informaci, získanou odpovědí na jednu otázku typu ano/ne.

Reklama

Související témata:

Související články

Usaďte svůj pevný disk do dokovací stanice

Externí rámečky a boxy na pevné disky jsou mezi uživateli velice oblíbené řešení, které jim umožní přenášet poměrně velké datové úložiště. Problém však může...

Jak se starat o pevný disk

Nejvíce zanedbávanou komponentou v počítači je pevný disk. Spousta „tunerů“ navyšuje výkon procesoru, dokupuje více operační paměti, nebo vylepšuje chlazení...

Výběr článků

Načítám