Hlavní obsah

Číňan dostal 5,5 roku za obcházení cenzury internetu

Novinky, ort

Není žádným tajemstvím, že cenzura internetových služeb v Číně je velmi přísná. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil Wu Xiangyang, který lidem nabízel možnost, jak se připojit k zakázaným webovým stránkám. Za to byl nyní soudem poslán do vězení na 5,5 roku. Navíc mu byla vyměřena pokuta ve výši 500 tisíc juanů, tedy v přepočtu více než 1,6 miliónu korun.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína v posledních měsících utahuje kohouty internetové komunikace stále více a více. Jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Po zablokovaní populárního komunikačního programu WhatsApp přišly na řadu VPN aplikace, které nemají vládní licenci. Tedy jinými slovy programy, nad kterými nemá úřad kontrolu a kvůli nimž nemůže rozhodovat o tom, co bude a nebude povoleno.

VPN aplikace umožňují obejít vládní filtry a získat tak přístup na necenzurovaný internet. Právě pomocí zmiňovaných virtuálních privátních sítí (VPN) mohli lidé využívat například zmiňovaný WhatsApp, který byl již zablokovaný.

VPN sítě byly v Číně kvetoucí byznys

Tyto speciální programy dovolovaly v Číně obejít tzv. velký firewall, který tamní režim využívá k zablokování přístupu na některé zahraniční stránky. V polovině roku nicméně vláda VPN aplikace definitivně zakázala.

Xiangyang však vlastní VPN službu nabízel lidem za úplatu i přes vládní nařízení, za což byl nyní nakonec poslán do vězení. Lidem přitom nabízel možnost obcházet vládní nařízení od roku 2013. Právě proto byla mimochodem muži vyměřena tak vysoká pokuta, neboť odpovídá sumě, kterou si vydělal za celou dobu fungování služby.

Celá řada společností si totiž na VPN aplikacích v Číně postavila kvetoucí byznys. Zablokované zahraniční weby někteří provozovatelé zpřístupňovali – a nutno podotknout, že navzdory novým zákonům stále ještě zpřístupňují – pouze za úplatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám