Hlavní obsah

Po Facebooku přišel na řadu WhatsApp. Čína utahuje šrouby internetové komunikace

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenzura internetové komunikace v Číně se neustále rozšiřuje. Po sociálních sítích Facebook a Instagram se tamní cenzorský úřad zaměřil na populární komunikační program WhatsApp. Ten není aktuálně možné na území Číny vůbec používat.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka aplikace WhatsApp

Článek

Problémy s WhatsAppem začali uživatelé registrovat zhruba v polovině července, jak upozornil server New York Times. Nejprve nebylo možné posílat obrázky ani videa, postupně se však objevily problémy také s odesíláním textových zpráv.

Tamní cenzorský úřad pravděpodobně nastavoval svůj obrovský firewall tak, že mohl tento oblíbený komunikační program zablokovat zcela. To se nakonec i stalo.

Využívat WhatsApp je aktuálně možné pouze v prostředí virtuálních privátních sítí (VPN), které dovolují cenzorský aparát poměrně jednoduše obejít. Na tom staví řada čínských podniků svůj byznys a za úplatu zpřístupňuje tamním uživatelům jinak blokované zahraniční služby.

Cenzorský úřad se chystá nicméně všechny neautorizované VPN, které nemají posvěcení státu, také odstřihnout. Stát by se tak mělo zkraje příštího roku.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

O WhatsAppu

WhatsApp je možné nainstalovat na všechny mobilní platformy a za používání se neplatí ani koruna, přestože tomu tak ještě před pár lety nebylo.

Tento komunikační program, který nabízí šifrovanou komunikaci, patří do portfolia Facebooku. Aktuálně jej používá více než 600 miliónů lidí z různých koutů světa.

Mezi přednosti programu patří i doplňkové služby. Stiskem jediného tlačítka je možné například posílat vlastním kontaktům krátké audiozprávy.

To přijde vhod především v případech, kdy na psaní textu není čas. Praktické je i to, že vidíte, zda si příjemce odeslané zprávy přečte a kdy se naposledy připojil k aplikaci WhatsApp.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám