Hlavní obsah

Čína zablokovala web Wall Street Journalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína na internetu zablokovala čínskou verzi listu The Wall Street Journal (WSJ). Americké periodikum tím postavila do stejné pozice jako například agenturu Bloomberg a list New York Times, které jsou v zemi rovněž cenzurovány, napsal server The New Web.

Foto: cn.wsj.com

Čínská verze WSJ

Článek

Internetová adresa čínské verze WSJ je v Číně blokovaná od tohoto víkendu, ale přístup na ni mohl být omezený už během minulého měsíce. Anglická jazyková verze stránek zůstává dostupná, což naznačuje, že cílem Číny může být jen omezit přístup svých obyvatel k tomuto listu, ale ne mu úplně zabránit.

Foto: GreatFire

Dostupnost vybraných webových stránek kontroluje jednou měsíčně server GreatFire.

Stránky tiskové agentury Bloomberg Čína zablokovala v červnu 2012, zatímco stránky listu New York Times potemněly v říjnu – několik měsíců poté, co čínští cenzoři smazali účet NYT na mikroblogovém serveru weibo. Obě tato zpravodajská média publikovala investigativní zprávy o vysoce postavených čínských politicích včetně nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho předchůdce Wen Ťia-paa.

Jak mohou státy zablokovat části internetu

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé emailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Průměrný uživatel nedokáže takovéto omezení obejít. Vyhnout se mu může jen opravdu zkušený profesionál, který se vyzná v síťových protokolech a dokáže si v počítači nastavit speciální program, který mu umožní výjimku v routeru obejít. [celá zpráva]

Zatím není jasné, čím si blokaci vysloužil WSJ, ani zda bude trvalá. Přístup jak k čínské verzi NYT, tak k hlavním stránkám Bloombergu zůstává blokovaný. Čína je známá blokováním celé škály západních internetových služeb včetně sociálních sítí Facebook a Twitter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám